Νιγηρία: Αγορά δύο περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης από την Τουρκία

Η Νιγηρία πρόκειται να αποκτήσει δύο νέα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης (OPV) από την Τουρκία λίγες εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να βοηθήσει την χώρα της Δυτικής Αφρικής για να καταπολεμήσει την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας.

Δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στη Νιγηρία η οποία έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης με την Αγκόλα και το Τόγκο, το Ναυτικό της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την τουρκική εταιρεία Dearsan Shipyard για την αγορά δύο OPV.

Τα σκάφη υψηλής αντοχής θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν επιχειρήσεις θαλάσσιας επιτήρησης και επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων. Έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2024 και θα αναπτυχθούν για δραστηριότητες περιπολίας στον Κόλπο της Γουινέας ως μέρος των αυξημένων προσπαθειών της Νιγηρίας για την καταστολή της πειρατείας. «

Τα OPV θα είναι επίσης σε θέση να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, κατά του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών και επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές μεταξύ άλλων», είπε .

Ο Αντιναύαρχος Awwal Gambo, Αρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου της Νιγηρίας, είπε ότι τα μήκους 76 μέτρων σκάφη θα έχουν επίσης την ικανότητα και την ευελιξία να είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και όπλα για σκοπούς πολέμου και θαλάσσιας άμυνας. Η σύμβαση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Νιγηρία και η Τουρκία δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις. «Ενισχύουμε τη συνεργασία μας σε θέματα στρατιωτικής άμυνας και ασφάλειας με τη Νιγηρία, η οποία μάχεται ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ένοπλες συμμορίες και πειρατές», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Αμπούτζα τον περασμένο μήνα.

Τους τελευταίους μήνες, οι συντονισμένες προσπάθειες της Νιγηρίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας έχουν καρποφορήσει. Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IBM) ανακοίνωσε ότι ο παγκόσμιος αριθμός των περιστατικών πειρατείας – που οφείλεται εδώ και πολύ καιρό από θλιβερές στατιστικές στον Κόλπο της Γουινέας – βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Η τελευταία παγκόσμια έκθεση πειρατείας του IMB δείχνει ότι η περιοχή του Κόλπου της Γουινέας κατέγραψε 28 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με 46 για την ίδια περίοδο το 2020. Η Νιγηρία ανέφερε μόνο τέσσερα περιστατικά σε σύγκριση με 17 το περασμένο έτος και 41 το 2018. «Το Ναυτικό της Νιγηρίας έχει αποδείξει την κυρίαρχη θέση του στην περιοχή διατηρώντας μια επιθετική παρουσία στο θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας, οδηγώντας σε μείωση των εγκληματικών πράξεων», δήλωσε ο ναύαρχος Γκάμπο.

Διαβάστε ακόμα