Νιγηριανοί πειρατές απελευθέρωσαν πέντε Πολωνούς ναυτικούς

SZAFIR
Χριστούγεννα με τις οικογένειες τους θα κάνουν ευτυχώς πέντε ναυτικοί που απήχθησαν από ένα Πολωνικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο τον περασμένο μήνα στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, τα πέντε άτυχα μέλη του πληρώματος του με σημαία Κύπρου MV Szafir βρίσκονται στην Πολωνική πρεσβεία στη Νιγηρία και πολύ σύντομα θα βρίσκονται πίσω στο σπίτι τους,

Η απελευθέρωση τους ανακοινώθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η κυβέρνηση από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα, η Szydlo είχε μιλήσει με τους ναυτικούς τηλεφωνικά και επιβεβαίωσε ότι ήταν ασφαλείς και σώοι και αβλαβείς.

Ο καπετάνιος και τέσσερα μέλη του πληρώματος του Szafir απήχθησαν από πειρατές περίπου στις 23:00 το βράδυ της 26ης Nοεμβρίου. Σύμφωνα με το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του IMB, πειρατές πάνω σε δύο ταχύπλοα πλησίασαν και επιβιβάστηκαν στο πλοίο, ενώ αυτό έπλεε περίπου 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Port Harcourt, στη Νιγηρία. Έντεκα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να κλειδωθούν στο μηχανοστάσιο, αλλά πέντε εναπομείναντες ναυτικοί απήχθησαν στην ξηρά από τους πειρατές.

Το MV Szafir διαχειρίζεται από την EuroAfrica και έπλεε από το λιμάνι της Αμβέρσας στο λιμάνι Onne της Νιγηρίας, όταν δέχθηκε την επίθεση.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς απελευθερώθηκαν οι άνδρες, ή εάν ζητήθηκαν ή καταβλήθηκαν οποιαδήποτε λύτρα, παρά μόνο ότι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. η EuroAfrica διεξήγαγε επίπονες και δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς.

Διαβάστε ακόμα