Νησί του Παναμά εκκενώνεται καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει

Σε ένα μικρό νησάκι λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές του Παναμά στην Καραϊβική, περίπου 300 οικογένειες μαζεύουν τα υπάρχοντά τους για να μετακομίσουν στην ενδοχώρα, καθώς η θάλασσα ετοιμάζεται να καταπιεί τον τόπο που μεγάλωσαν.

Το νησάκι του Γκάρντι Σουγκντούμπ είναι η πρώτη από τις 63 κοινότητες κατά μήκος των ακτών του Παναμά στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό που αναμένεται να μετεγκατασταθούν τις επόμενες δεκαετίες καθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

Οι Γκούνας, όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του Γκάρντι Σουγκντούμπ, φεύγουν εθελοντικά αλλά με βαριά καρδιά.

«Είμαστε κάπως λυπημένοι που θα αφήσουμε πίσω τα σπίτια που γνωρίζουμε όλη τη ζωή μας, τη σχέση μας με τη θάλασσα όπου ψαρεύουμε και κάνουμε μπάνιο και υποδεχόμαστε τουρίστες, όμως η θάλασσα καταπίνει το νησί λίγο-λίγο» είπε στο Associated Press η Ναντίν Μοράλες, 24 ετών, η οποία ετοιμάζεται να μετακομίσει μαζί με τη μητέρα, τον θείο και τον φίλο της.

Εκπρόσωπος του υπουργείο Στέγασης του Παναμά ανέφερε ότι κάποιοι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν παρά τον κίνδυνο και η κυβέρνηση δεν θα τους υποχρεώσει.


Χαμένη μάχη

Το Γκάρντι Σουγκντούμπ είναι ένα από τα περίπου 50 κατοικημένα νησιά στο αρχιπέλαγος της επαρχίας Γκούνα Γιάλα. Είναι πολύ μικρό, με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 140. Από ψηλά, το μόνο που φαίνεται είναι τα σπίτια που φτάνουν μέχρι τις προβλήτες στη θάλασσα.

Κάθε χρόνο, ειδικά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που φέρνουν ισχυρούς ανέμους, οι δρόμοι και τα σπίτια πλημμυρίζουν. Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο ανεβάζει τη στάθμη, φέρνει επίσης και ισχυρές καταιγίδες καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται.

Οι Γκούνα προσπάθησαν να προστατεύσουν το νησί τους με κυματοθραύστες, η μάχη με τη θάλασσα όμως μοιάζει ήδη χαμένη.

«Τώρα τελευταία βλέπω τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» είπε η Μοράλες. «Τώρα η παλίρροια φτάνει πιο ψηλά από ό,τι πριν και η ζέστη είναι αφόρητη.

Ο Εβέλιο Λόπεζ, δάσκαλος 61 ετών, θα μετακομίζει μαζί με τους συγγενείς τους στο νέο οικισμό που έχτισε η κυβέρνηση με προϋπολογισμό 12 εκατ. δολαρίων. Τα νεόδμητα σπίτια βρίσκονται μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι, από όπου οι βάρκες χρειάζονται οκτώ λεπτά να φτάσουν μέχρι το νησάκι

Πρόσφατη μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος του Παναμά εκτιμούσε ότι έως τα μέσα του αιώνα η χώρα κινδυνεύει να χάσει το 2,01% της ακτογραμμής της.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, θα χρειαστούν πόροι περίπου 1,2 δισ. δολαρίων για να μετεγκατασταθούν οι περίπου 38.000 κάτοικοι που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

in.gr

Διαβάστε ακόμα