Νορβηγία: Ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν σε ρωσικό τάνκερ (video)

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τη Δευτέρα, 20 ακτιβιστές της Greenpeace που εμπόδισαν ένα τάνκερ να παραδώσει ρωσικό πετρέλαιο σε τερματικό σταθμό της Exxon Mobil.

Σε μια διαμαρτυρία κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ακτιβιστές που είχαν επιβιβαστεί σε μια σωστική λέμβο, αλυσοδέθηκαν στην άγκυρά του Ust Luga, ενώ άλλοι που βρίσκονταν σε καγιάκ άνοιξαν πανό με το σύνθημα “Oil fuels war” είπε η Greenpeace, καθώς προσπαθούσαν να αποτρέψουν την εκφόρτωση περίπου 95.000 τόνων πετρελαίου.

«Είμαι συγκλονισμένος που η Νορβηγία λειτουργεί ως ελεύθερο λιμάνι για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν», δήλωσε ο επικεφαλής της Greenpeace Norway Frode Pleym.

Η νορβηγική αστυνομία δήλωσε αργότερα ότι όλοι οι ακτιβιστές είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το νηολογημένο στο Χονγκ Κονγκ Ust Luga είναι αγκυροβολημένο έξω από τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Slagen του Esso, περίπου 70 χλμ (43 μίλια) νότια της πρωτεύουσας Όσλο, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic.

Η Esso Norway είχε συμφωνήσει να αγοράσει το πετρέλαιο πριν ξεκινήσει η σύγκρουση και δεν έχει σχέδια για περαιτέρω αγορές από τη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Διαβάστε ακόμα