Νότια Αφρική: Κλειστό το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής άνθρακα της Αφρικής λόγω ανωτέρας βίας

Ο μονοπωλιακός διαχειριστής λιμένων της Νοτίου Αφρικής Transnet, δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι σταματάει την λειτουργία του τερματικού σταθμού Richards Bay Bulk Terminal λόγω ανωτέρας βίας στον τερματικό σταθμό που οφείλεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο λιμάνι την Τετάρτη.

Το Richards Bay Bulk Terminal, η μεγαλύτερη εγκατάσταση εξαγωγής άνθρακα της Αφρικής, βρίσκεται έξω από το λιμάνι του Richards Bay – ένα από τα επτά εμπορικά λιμάνια που η Transnet λειτουργεί κατά μήκος της ακτής της Νότιας Αφρικής. Η Transnet δεν είπε εάν ή σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι εξαγωγές αγαθών όπως άνθρακας, ο χάλυβας και άλλα ορυκτά.

«Ο τερματικός σταθμός συνεργάζεται με τους επηρεαζόμενους πελάτες του και βρίσκεται στη διαδικασία να βρει εναλλακτικές λύσεις καθώς ορισμένα δρομολόγια λειτουργούν», ανέφερε η κρατική εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής.

Η Transnet είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι η εταιρεία διερευνούσε μια δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε μια εβδομάδα στο λιμάνι που επηρέασε το σύστημα μεταφοράς και διέκοψε ορισμένες λειτουργίες.

«Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και βρίσκεται σε εξέλιξη προανάκριση. Εμπειρογνώμονες αξιολογητές και ερευνητές βρίσκονται στο σημείο για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς », ανέφερε η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα