Ο διάσημος ναυαγός που επέζησε 15 μήνες στην θάλασσα κατηγορείται για κανιβαλισμό

castaway_ Salvador_Alvarenga

O Jose Salvador Alvarenga σε φώτο από την άφιξη του στα Νησιά Μάρσαλ τον Φεβρουάριο του 2014

Μια μακάβρια χροιά αποκτά η απίστευτη ιστορία του ναυαγού Salvador Alvarenga που επέζησε μετά από 15 μήνες σε μια ακυβέρνητη βάρκα στη μέση της θάλασσας. Η οικογένεια του 22χρονου Ezequiel Cordoba, που ήταν μαζί του όταν ξεκίνησαν το μοιραίο ταξίδι ψαρέματος, κατέθεσε εναντίον του αγωγή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για κανιβαλισμό, κατηγορώντας τον 36χρονο ότι έφαγε τον συνοδοιπόρο του για να επιζήσει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Alvarenga είχε γίνει διάσημος το 2014 όταν βρέθηκε ζωντανός στο νησάκι Tile στα Νησιά Μάρσαλ μετά από 15 μήνες περιπλάνηση στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μαζί με τον Ezequiel, έναν νεαρό που θα εργαζόταν μαζί του έναντι μεροκάματου 50 δολαρίων, είχαν ξεκινήσει για μια ήσυχη μέρα ψαρέματος τόνου το Νοέμβριο του 2012. Η ξαφνική κακοκαιρία όμως οδήγησε το μισθωμένο σκάφος τους εκτός πορείας και σύντομα η μηχανή έμεινε χωρίς καύσιμα.

Η μέχρι σήμερα εκδοχή της ιστορίας είναι ότι ο Alvarenga κατάφερε να επιζήσει για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πίνοντας τα ούρα του και αίμα από θαλάσσιες χελώνες και τρώγοντας θαλασσοπούλια που έπιανε με το χέρι του. Έτσι κατάφερε να ξεβραστεί στη στεριά ζωντανός μετά από 438 μέρες, ενώ η συνολική απόσταση που διάνυσε υπολογίζεται σε 5500 με 6700 μίλια.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την εκδοχή ο 22χρονος δε συμμεριζόταν την αποφασιστικότητα του Alvarenga να μείνουν ζωντανοί και έπαθε κατάθλιψη, αρνήθηκε την τροφή και μετά πέθανε. Ο Alvarenga υποστηρίζει ότι κράτησε το πτώμα για έξι μέρες πάνω στη βάρκα πριν το πετάξει για να απελευθερωθεί από το φορτίο.
Η αγωγή έρχεται σε ένα πολύ ύποπτο χρονικό σημείο, λίγες ημέρες μετά από την δημοσίευση από τον Alvarenga ενός βιβλίου με την περιπέτεια του ως ναυαγού, με τίτλο “438 Μέρες: Μια Απίστευτη Πραγματική Ιστορία Επιβίωσης στην Θάλασσα”.

Ο δικηγόρος του 36χρονου ανέφερε στην εφημερίδα του Ελ Σαλβαδορ El Diario de Hoy ότι πιστεύει πως η αγωγή αυτή αποτελεί μέρος της πίεσης που ασκεί η οικογένειά του να μοιραστεί μέρος των κερδών του βιβλίου. “Πολλοί πιστεύουν ότι το βιβλίο έχει κάνει τον πελάτη μου έναν πλούσιο άνθρωπο, αλλά αυτά που θα κερδίσει είναι πολύ λιγότερα από ό,τι νομίζει ο κόσμος”, δήλωσε χαρακτηριστικά.