Ο Καναδάς απαγορεύει στα ρωσικά πλοία να εισέλθουν στα λιμάνια και στα ύδατα του

Μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στα Ρώσικα πλοία από το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση του Καναδά σκοπεύει να απαγορεύσει και αυτό με την σειρά του στα ρωσικά πλοία και αλιευτικά σκάφη να εισέλθουν στα λιμάνια και τα εσωτερικά του ύδατα.

Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτή την εβδομάδα μέσω εντολών που εκδίδονται σύμφωνα με τον Νόμο για τα Ειδικά Οικονομικά Μέτρα.

Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών συντονισμού μεταξύ των χωρών της G7 και των ετέρων τους για να επιβάλουν κυρώσεις στη ρωσική ηγεσία για την κρίση της Ουκρανίας.

«Λαμβάνουμε μέτρα για να κλείσουμε τα καναδικά λιμάνια και τα εσωτερικά ύδατα σε πλοία Ρωσικών συμφερόντων ή πλοία που είναι νηολογημένα στη Ρωσία. Η κυβέρνηση του Καναδά καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Omar Alghabra, υπουργός Μεταφορών.

«Ο Καναδάς θα συνεχίσει να επιβάλλει μέτρα για να ανταποκριθεί στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία. Το μήνυμά μας είναι σαφές: ο Καναδάς στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του γενναίου και λαού της», σχολίασε η Mélanie Joly, υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας είναι ένας πόλεμος για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των Ουκρανών. Αυτές οι πράξεις, που έχουν βαθιές ανθρώπινες συνέπειες, δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Η Καναδική Ακτοφυλακή και τα μέλη της θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν τους εταίρους επιβολής του νόμου στο νερό», σημείωσε ο Τζόις Μάρεϊ, υπουργός Αλιείας, Ωκεανών και Καναδικής Ακτοφυλακής.

Με αυτή την κίνηση ο Καναδάς προσχώρησε μαζί με άλλες χώρες που έχουν επιβάλει ήδη κυρώσεις που στοχεύουν τους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της οικονομίας της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα