Αλλάζει το «τοπίο» στις μεταφορές κοντέϊνερ από την Ευρώπη προς την Ασία και αντίστροφα με τον Πειραιά να αποκτά πλέον στρατηγικό ρόλο λόγω της γεωγραφικής θέσης του.
Οι επερχόμενες αλλαγές δρομολογούνται μετά από την απόφαση δύο κορυφαίων ναυτιλιακών- μεταφορικών εταιρειών, της δανέζικης Maersk Line και της ιταλο- ελβετικής Mediterranean Shipping Company (MSC), να υπογράψουν 10ετή συμφωνία επιμερισμού των σκαφών τους (Vessel Sharing Agreement) στις μεταφορές Ασίας- Ευρώπης αλλά και στις γραμμές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας, που είχαν ξεκινήσει οι παραπάνω εταιρείες μαζί με την γαλλική CMA CGM για την δημιουργία μιας «συμμαχίας», η οποία έγινε γνωστή ως P3 αλλά σταμάτησε μετά από «βέτο» της Κίνας.
Η CMA CGM δεν έχει ακόμα σχολιάσει τον αποκλεισμό της από τη «2Μ» αλλά ούτε και αποκάλυψε τα μελλοντικά σχέδιά της δεδομένου ότι στρέφεται προς τις συμμαχίες μεγάλης κλίμακας για να πετύχει οικονομίες κλίμακας και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Πάντως, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Lloyd’s List η Maersk Line θα τερματίσει 8 χωριστές συμφωνίες διαμοιρασμού σκαφών με την CMA CGM, η οποία κινδυνεύει να απομονωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις στις μεταφορές της Ασίας από τη Μεσόγειο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η νέα συμμαχία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κυρίως στις μεταφορές από και προς την Ασία στη Μεσόγειο καθώς διαθέτει συνολικά ένα στόλο 185 πλοίων με δυνατότητα μεταφοράς 2,1 εκατομμυρίων TEU (μονάδα μέτρησης των κοντέϊνερ).
«Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας ανταγωνιστική και αξιόπιστη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων στις συναλλαγές Ανατολής-Δύσης σε ελκυστικές τιμές.
Για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε καινοτόμοι και να μειωθεί το κόστος, διατηρώντας παράλληλα ένα προϊόν που είναι το καλύτερο στην κατηγορία για τους πελάτες μας από την άποψη της κάλυψης, της συχνότητας και της αξιοπιστίας. Η συμφωνία μας με την MSC είναι ένα βήμα προς την επίτευξη όλων αυτών των στόχων ως προς τις συναλλαγές Ανατολής-Δύσης », δήλωσε διευθύνων σύμβουλος της Maersk ο Soren Skou.
Το νέο τοπίο και ο Πειραιάς
Σε αυτό το νέο τοπίο πρωταγωνιστικό ρόλο μπορεί να έχει ο Πειραιάς καθώς όπως αναγνωρίζουν, πλέον, όλοι οι «παίκτες» μπορεί να μειώσει το ταξίδι ενός κοντέινερ, από 7 έως και 11 ημέρες, για να μεταφερθεί από την Ασία στην Ευρώπη, με ανάλογη οικονομία στο κόστος.
Ωστόσο, η κυβέρνηση με την πολιτική, που ακολουθεί πωλώντας το 67% των μετοχών του ΟΛΠ περιορίζει το ενδιαφέρον των επενδύσεων στον Πειραιά σε μια μόνο εταιρεία, η οποία θα πάρει την πλειοψηφία των μετοχών.
Σαφές προβάδισμα έχει η Cosco καθώς ήδη κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων αλλά συναρτά την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την έγκριση ή όχι του αποτελέσματος του φιλικού διακανονισμού με τον ΟΛΠ, ώστε να πετύχει μικρότερο τίμημα σε μετρητά με αντιστάθμισμα την κατασκευή νέας προβλήτας (Δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ), φυσικά προς όφελος της.
Πάντως, φαίνεται ότι οι άλλες εταιρείες δεν θα καταθέσουν εύκολα τα «όπλα». Έτσι, η Maersk δείχνει ήδη τις προθέσεις της καθώς εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό με την θυγατρική της APM Terminals B.V.
Παράλληλα, ισχυρός αντίπαλος της Cosco θεωρείται και η Ports America Group Holidings, που επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Είναι προφανές ότι αυτές οι συμμετοχές θα δυσκολέψουν πολύ τα σχέδια της κυβέρνησης για «παράδοση» του Πειραιά σε κινέζικα συμφέροντα.