Την Δευτέρα η διεθνής πρωτοβουλία για την διαχείριση παρατημένου ή χαμένου αλιευτικού εξοπλισμού Global Ghost Gear Initiative (GGGI) έδωσε στη δημοσιότητα ένα γενικό πλάνο-οδηγό ώστε να λάβει ανταπόκριση από τον κόσμο της αλιείας.
Ο όρος ghost gear (εξοπλισμός-φάντασμα) αναφέρεται σε παρατημένο ή χαμένο αλιευτικό εξοπλισμό που προκαλεί ζημιά στην αλιεία και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο οδηγός της GGGI προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις στην βιομηχανία της αλιείας για τη μείωση του αριθμού και των συνεπειών του ghost gear.
Ο οδηγός της GGGI, στον οποίο συνεισέφεραν πάνω 40 συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, αποτελεί την πρώτη παγκόσμια απόπειρα εύρεσης λύσεων στο ζήτημα του χαμένου ή παρατημένου αλιευτικού εξοπλισμού.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνονται ή εγκαταλείπονται 640.000 τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού σε ωκεανούς, εκβολές και κόλπους. Είτε πρόκειται για ατυχήματα είτε όχι, ο εξοπλισμός αυτός παραμένει στη θάλασσα για εκατοντάδες χρόνια πλήττωντας πλήθος θαλάσσιων ειδών, μολύνωντας τον ωκεανό και προκαλώντας μια σειρά από έξοδα και κινδύνους για τον κόσμο της θάλασσας και της αλιείας.
“Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την παγκόσμια βιώσιμη αλιεία”, δήλωσε ο Guy Dean, αντιπρόεδρος της Albion Fisheries που συμμετέχει στην GGGI. “Το ghost gear αποτελεί ένα πολύ πραγματικό εμπόδιο για την βιώσιμη αλιεία, ενώ μέχρι στιγμής απουσίαζε οποιαδήποτε συνολική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο οδηγός της GGGI μας προσφέρει αυτό ακριβώς το πράγμα. Περιμένουμε την ανταπόκριση από τον κλάδο ώστε να ξεκινήσουμε την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών του οδηγού στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες”.
“Ακόμα και μικρές βελτιωτικές αλλαγές στις πολιτικές σχετικά με την αλιεία και τον αλιευτικό εξοπλισμό μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες του ghost gear”, δήλωσε η Lynn Kavanagh, υπεύθυνη καμπάνιας Ωκεανών και Άγριας Φύσης της World Animal Protection, η οποία συμμετέχει στην GGGI. “Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει τον κλάδο να συνειδητοποιήσει πως η αλλαγή είναι αναγκαία, δυνατή και βιώσιμη”, συμπλήρωσε.
Το προσχέδιο του οδηγού διατίθεται στην ιστοσελίδα της GGGI, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να εφαρμοστεί αργότερα μέσα στο 2017. Αυτήν τη στιγμή η GGGI συνεργάζεται με την Ocean Outcomes (O2) ώστε να λάβει την μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση από τον κόσμο της αλιείας, ενώ παράλληλα στοχεύει να διοργανώσει μια σειρά σεμιναρίων πάνω στο ζήτημα.