Μια συγκλονιστική ιστορία: «Οι 70 ημέρες που έμεινα αιχμάλωτος από Νιγηριανούς πειρατές»

Μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία του ναυτικού που μαζί με ακόμη 6 μέλη του πληρώματος απήχθησαν από νιγηριανούς πειρατές και πέρασαν 70 εφιαλτικές ημέρες μέσα στη ζούγκλα σε αντίξοες συνθήκες.

Ο Ινδός ναυτικός, Chaudhary, ο οποίος απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία των Νιγηριανών πειρατών μοιράστηκε την τραυματική και φρικτή δοκιμασία του με την ISWAN Νότια Ασία (Ινδία). Η ISWAN India επικοινώνησε με τον ναυτικό και πρόσφερε ανθρωπιστική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ακουγόταν θετικός παρά τα πολλά προβλήματα, όπως απώλεια βάρους 20 κιλών και την τεράστια ανεπάρκεια αιμοσφαιρίνης λόγω πολλαπλών λοιμώξεων στο σώμα του. Η εμπειρία που έζησε μαζί με τα άλλα μέλη του πληρώματος ήταν μια από τις χειρότερες και πιο φρικτές δοκιμασίες του, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του διάρκειας 70 ημερών.

Η ιστορία του λοιπόν έχει ως εξής:

Ο κ. Chaudhary είχε προσληφθεί τον Νοέμβριο του 2018 σε μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τη Βομβάη, την K Ship. Το πλοίο τότε πού ήταν μπαρκαρισμένος πήρε ναύλο για να πλεύσει στα επικίνδυνα νερά της Νιγηρίας με συνολικά 15 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων οι 6 ήταν Ινδοί και άλλοι 9 ήταν Νιγηριανοί και Γκανέζοι.

Τον Απρίλιο του 2019, το πλοίο του δέχθηκε επίθεση από πειρατές όταν ο Chaudhary χαλαρώνε στην καμπίνα του μετά το φαγητό. Πριν προλάβει να καταλάβει οτιδήποτε, ο βροντερός ήχος των πυροβολισμών τον έκανε να φοβηθεί και οι πειρατές μπήκαν στην καμπίνα του. Αυτή ήταν η στιγμή που το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο εξωτερικό αγκυροβόλιο περιμένοντας άδεια εισόδου στο εσωτερικό αγκυροβόλιο. Οι πειρατές απήγαγαν τον Chaudhary μαζί με άλλα 6 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων 5 ήταν Ινδοί και άλλοι 2 Νιγηριανοί. Μεταξύ των απαχθέντων ήταν και ο καπετάνιος. Το όλο περιστατικό κράτησε μόλις 15 λεπτά, και οι πειρατές κατάφεραν να εκτελέσουν με επιτυχία τα σχέδιά τους.

Το πλήρωμα εντοπίστηκε και απήχθηκε από το πλοίο σε πολύ σύντομο χρονικό. Ενώ οι πειρατές έπαιρναν βίαια το πλήρωμα και έσπευδαν να εγκαταλείψουν το πλοίο, ο Chaudhary θυμήθηκε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 6 ή 7 πλοία του πολεμικού ναυτικού που έπλεαν τριγύρω, αλλά δεν έκαναν καμία προσπάθεια να αποτρέψουν την επίθεση ακόμη και όταν πλέον είχαν δει ότι οι πειρατές είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο.

Τα 7 μέλη του πληρώματος είχαν δεμένα τα μάτια τους και μεταφέρθηκαν με βάρκα σε απομακρυσμένο μέρος. Μετά από περίπου 5-6 ώρες πλεύσης, έφτασαν σε έναν νέο απομονωμένο προορισμό, όπου κρατήθηκαν σε μια καλύβα όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, και οι 5 Ινδοί ναυτικοί μεταφέρθηκαν ελάχιστα μακριά από την καλύβα πάνω σε μια ξύλινη πλατφόρμα, ανάμεσα στους θάμνους χωρίς στέγη, ενώ οι δύο Νιγηριανοί ναυτικοί κρατήθηκαν στην καλύβα.

Επιλέξτε την επόμενη βαλίτσα για το ταξίδι σας μέσα από μια τεράστια γκάμα προϊόντων!

Ο Chaudhary μοιράστηκε μια φρικτή σκηνή όταν τους έδειξαν ανθρώπινους σκελετούς σε όλη την περιοχή, με τους πειρατές να εκφοβίζουν τους Ινδούς αιχμαλώτους ότι αν προσπαθήσουν να αποδράσουν, οι συνέπειες θα είναι οι ίδιες.

Ο καιρός στην περιοχή ήταν αρκετά υγρός και βροχερός, και καθώς δεν υπήρχε στέγη για να τους προστατεύσει, όταν έβρεχε ήταν εκτεθειμένοι στην βροχή. Ο Chaudhary ήταν χωρίς πουκάμισο όταν τον πήραν από το πλοίο και πέρασε όλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας στην ίδια κατάσταση. Σε όλο του το σώμα φαινόταν τα σημάδια από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Στα 5 μέλη του πληρώματος από την Ινδία προσφέρθηκαν λιγοστά φαγητά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τους πρόσφεραν μόνο 1 μπολ Noodles, το οποίο συνήθιζαν να μοιράζονται μεταξύ τους. Η ποσότητα του φαγητού που τους αναλογούσε ήταν σχεδόν 1 ή 2 κουταλιές για κάθε έναν από αυτούς, είπε ο κύριος Chaudhary και πρόσθεσε ότι έπρεπε να πίνουν λασπωμένο νερό της βροχής για την επιβίωσή τους. Οι άλλοι δύο Νιγηριανοί αιχμάλωτοι αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους. Τους πρόσφεραν 3 γεύματα την ημέρα, μεταλλικό νερό, κρασί, τσιγάρα, κουνουπιέρες κ.λπ.

Το μέρος ήταν γεμάτο κουνούπια, μύγες και άλλα έντομα, συμπεριλαμβανομένων φιδιών, επομένως ήταν αρκετά δύσκολο για αυτούς να ξαπλώσουν στο πάτωμα και να κοιμηθούν. Αναπολώντας τη δοκιμασία του, ο Chaudhary είπε ότι καθ’ όλη την περίοδο της αιχμαλωσίας, δεν μπορούσε να κοιμηθεί ξαπλωμένος συνεχόμενα για περισσότερο από 15 λεπτά. Οι πειρατές ήταν αρκετά βίαιοι, ήταν μεθυσμένοι όλη την ώρα και συχνά χαστούκιζαν και χτύπαγαν τους Ινδούς ομήρους με τα όπλα.

Οι πειρατές ήταν εξοπλισμένοι με εξελιγμένα όπλα όπως RPG, εκτοξευτές χειροβομβίδων, τουφέκια AK-56, πολυβόλα κ.λπ. Οι όμηροι ήταν εντελώς στο έλεος της μοίρας τους. Παρά το γεγονός ότι είχαν συνειδητοποιήσει ότι η διαφυγή τους είναι δύσκολη και υπήρχαν δυσκολίες στο να παραμείνουν ήρεμοι και θετικοί, συνήθιζαν να προσεύχονται και να προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι θα απελευθερωθούν σύντομα, ενώ άφηναν το μυαλό τους να ταξιδέψει και να σκέπτεται τις ευτυχισμένες στιγμές που είχαν περάσει με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Από την άλλη πλευρά, οι πειρατές ήταν σε διαπραγματεύσεις με την ναυτιλιακή εταιρεία για τα λύτρα, αλλά όταν αυτή αρνήθηκε να τους πληρώσει, οι πειρατές επικοινώνησαν απευθείας με τα μέλη της οικογένειας των Ινδών ομήρων. Όταν αυξήθηκαν περαιτέρω πιέσεις από μέλη της οικογένειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Ινδική Πρεσβεία στη Νιγηρία έκανε ότι μπορούσε για να επαναφέρει τον πλοιοκτήτη του πλοίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πειρατές.

Δείτε κορυφαίους προορισμούς για τις εορτές των Χριστουγέννων με εκπτώσεις που φτάνουν έως 50%!

Ωστόσο, λόγω των τεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πειρατών και του πλοικτήτη, στην πραγματικότητα χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διευθετηθεί η συμφωνία που έκανε την κατάσταση της ομηρίας ακόμη χειρότερη έως ανυπόφορη. Τελικά, η συμφωνία διευθετήθηκε και ο διαμεσολαβητής έφτασε στην τοποθεσία των πειρατών με μια βάρκα και όλοι οι αιχμάλωτοι μπόρεσαν να φύγουν από αυτό το φρικτό μέρος με την ίδια βάρκα.

Όταν ο Chaudhary ρωτήθηκε εάν θα ήθελε να κάνει κάποια πρόταση με βάση τις εμπειρίες που έζησε, τόνισε την παρουσία ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας σε όλα τα πλοία που διέρχονται από τις πληγείσες από την πειρατεία περιοχές. Εκτιμώντας τον ρόλο της ινδικής κυβέρνησης και τα διάφορα μέτρα που είχαν λάβει για την απελευθέρωσή τους, ήλπιζε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο θα έπρεπε να λάβει άμεση δράση, αλλά και παράλληλα, να διασφαλίσει ότι τα μέλη της οικογένειας του πληρώματος είναι επαρκώς ενημερωμένα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ο Chaudhary εκτίμησε τις προσπάθειες της ISWAN και τράβηξε το ενδιαφέρον του ώστε να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια. Διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει σε επαφή με την ISWAN και θα ήθελε να μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλους ναυτικούς, ώστε να μην χρειαστεί να περάσουν μια τέτοια δύσκολη δοκιμασία.

Η ISWAN Νότια Ασία και όλη η ναυτιλιακή βιομηχανία επαναλαμβάνει ότι οι ναυτικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην εφησυχάζουν κατά τη διέλευση από περιοχές που ταλανίζονται από πειρατεία. Θα πρέπει να αναφέρουν αμέσως κάθε ύποπτο περιστατικό στην αρμόδια αρχή αυτής της περιοχής που μπορεί να είναι σε θέση να τους βοηθήσει περαιτέρω.

Κλείνοντας να πούμε ότι πραγματικά είναι από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες για ναυτικούς που έχουμε διαβάσει, και ελπίζουμε να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό.

Διαβάστε ακόμα