Οι διαταράξεις στη ναυτιλία και στις μεταφορές θα διατηρήσουν τις υψηλές τιμές του καφέ

Οι διαταράξεις στη μεταφορά του καφέ σε όλο τον κόσμο, που έχουν προκληθεί από τις ελλείψεις σε κοντέινερ και την συμφόρηση στα λιμάνια, πιθανότατα θα διατηρήσουν τις τιμές του καφέ σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λόγω της δυσκολίας που υπάρχει στο να υπάρξει ισορροπία των προμηθειών στην αγορά.

Αναλυτές της αγοράς του καφέ και έμποροι είπαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Ελβετική Ένωση Εμπορίου Καφέ (SCTA) ότι τα προβλήματα μεταφοράς εμποδίζουν τις διαθέσιμες προμήθειες να κινηθούν γρήγορα για να καλύψουν τη ζήτηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, αυξάνοντας τις τιμές για τα προϊόντα.

Οι δυσκολίες στη μεταφορά του καφέ σε όλο τον κόσμο, λόγο των ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια και της συμφόρησης στα που υπάρχει στα λιμάνια, πιθανότατα θα διατηρήσουν τις τιμές του καφέ υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι καθιστούν δυσκολότερη την γεωγραφική ισορροπία των προμηθειών της αγοράς. Αναλυτές καφέ και έμποροι είπαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Ελβετική Ένωση Εμπορίου Καφέ (SCTA) ότι τα προβλήματα μεταφοράς εμποδίζουν τις διαθέσιμες προμήθειες να κινηθούν γρήγορα για να καλύψουν τη ζήτηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, αυξάνοντας τις τιμές για τα προϊόντα.

Οι τιμές του καφέ Arabica στη Νέα Υόρκη ήταν σχεδόν οι υψηλότερες των τελευταίων επτά ετών αυτήν την εβδομάδα, καθώς η αγορά αντιμετωπίζει τις προοπτικές μιας μειωμένης προσφοράς στην κορυφαία καλλιέργεια της Βραζιλίας μετά από την ξηρασία και παγετούς που υπήρχαν αυτή τη χρονιά.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει έλλειμμα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων σακουλών, άλλοι αναλυτές το βλέπουν σε επτά εκατομμύρια σακούλες», δήλωσε ο Carlos Mera, επικεφαλής της έρευνας αγοράς αγροτικών προϊόντων στη Rabobank, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές από τη Βραζιλία και άλλες παραγωγικές χώρες έχουν καθυστερήσει, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις μεταφορές.

Ο Nhung Ly, διευθύνων σύμβουλος της COMCO Trading στο Βιετνάμ, δήλωσε ότι η ασιατική χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ στον κόσμο, θα έχει μεγάλη παραγωγή το 2021/22 η οποία θα προστεθεί στα ήδη μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν, αλλά με τις εταιρείες να δυσκολεύονται να τον μεταφέρουν και να τον εξάγουν εκτός της χώρας.

Διαβάστε ακόμα