Οι Φιλιππίνες αναμένουν αρνητική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναυτιλιακής Ασφάλειας για τα πρότυπα εκπαίδευσης των ναυτικών

Τα συνεχή ζητήματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναυτιλιακής Ασφάλειας (EMSA) σχετικά με τα πρότυπα εκπαίδευσης των ναυτικών στις Φιλιππίνες και τον κώδικα STCW αιωρούνται πάνω από τη βιομηχανία πληρωμάτων της χώρας εδώ και μιάμιση δεκαετία, αλλά η Ναυτιλιακή Βιομηχανική Αρχή (Marina) είναι πεπεισμένη για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο διορθωτικής δράσης.

Ο αντιναύαρχος Robert Empedrad, Διαχειριστής της Marina, ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 19 μήνες, τη στιγμή που ολοκληρωνόταν ο τελευταίος έλεγχος από τον EMSA στις Φιλιππίνες, με τους επιθεωρητές να εγκαταλείπουν τη χώρα λίγο πριν μπει σε lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19. Η τελική έκθεση από αυτόν τον έλεγχο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Μιλώντας στον Αντιναύαρχο Empedrad στο Crew Connect Global Virtual, ο Gerardo Borromeo, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PTC και Αντιπρόεδρος της Φιλιππινέζικης Ένωσης Εφοπλιστών, περιέγραψε το ζήτημα της EMSA ως σκιά στις ναυτιλιακές βιομηχανίες των Φιλιππίνων. Η σκιά που υπαινίσσεται το Borromeo είναι η απειλή της απαγόρευσης των Φιλιππινέζων αξιωματικών να μπαρκάρουν σε πλοία με σημαία ΕΕ.

Ο Αντιναύαρχος Empedrad είπε ότι οι αρχές των Φιλιππίνων δεν έχουν λάβει ακόμη την έκθεση του EMSA, η οποία αναμένει ότι θα είναι αρνητική. Παρά το γεγονός ότι περίμενε μια αρνητική έκθεση, είναι αισιόδοξος ότι η Marina και η βιομηχανία πληρωμάτων των Φιλιππίνων θα μπορέσουν σύντομα να ικανοποιήσουν επιτέλους τις απαιτήσεις της EMSA με το έργο που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 19 μήνες.

Μια βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, όπως είπε, ήταν ότι η Marina έχει εμπλέξει τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου στη σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου διορθωτικής δράσης.

«θα καταλήξουμε σε ένα πρωταρχικό στρατηγικό σχέδιο δράσης, ένα ολοκληρωμένο που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Και αυτό είναι προϊόν όχι μόνο της Marina αλλά και ολόκληρης της βιομηχανίας», εξήγησε.

Ο Vice Adm πιστεύει ότι η έκθεση της EMSA για τον τελευταίο έλεγχο θα είναι αρνητική, καθώς δεν περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο διορθωτικής δράσης, το οποίο η χώρα θα έχει στη συνέχεια επιπλέον δύο μήνες για να υποβάλει.

Ερωτηθείς αν ήταν σίγουρος ότι η Marina θα μπορούσε να ξεπεράσει την αρνητική έκθεση, ο Αντιναύαρχος Empedrad δήλωσε: «Ναι, πολύ σίγουρος. Δεν υπήρξε ποτέ μια ολοκληρωμένη έκθεση που θα απευθύνεται στην EMSA». Και πάλι, τόνισε τη συμβολή των ενδιαφερομένων ως βασική αλλαγή.

Οι Φιλιππίνες είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναυτικών στον κόσμο, ωστόσο έχουν δεχτεί πιέσεις σχετικά με τα πρότυπα, τις νομικές αγωγές που ασκήθηκαν από τους ναυτικούς και πιο πρόσφατα τα lockdown και το κλείσιμο των συνόρων από τον Covid.

Διαβάστε ακόμα