Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση στο τανκερ Pacific Zircon έγινε από Ιρανικό drone

Μετά από ανάλυση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε ότι ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρισκόταν πίσω από την επίθεση της 15ης Νοεμβρίου στο δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας M/T Pacific Zircon που έπλεε σε διεθνή ύδατα στη Μέση Ανατολή.

Δύο τεχνικοί εκρηκτικών μηχανισμών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο Pacific Zircon την επομένη της επίθεσης για να εκτιμήσουν τη ζημιά και να συλλέξουν θραύσματα συντριμμιών του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) για ανάλυση. Τα στοιχεία μεταφέρθηκαν σε ένα εργαστήριο στα κεντρικά γραφεία του 5ου Στόλου στο Μπαχρέιν, όπου τεχνικοί επιβεβαίωσαν τη σύνδεση του Ιράν με την επίθεση.

Το drone που χτύπησε το τάνκερ αναγνωρίστηκε ως το UAV Shahed-136, ένα drone το οποίο ταιριάζει σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά και είναι αρκετά θανατηφόρο.

Το Ιράν παρείχε τεχνολογία εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους Χούτι στην Υεμένη που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων νωρίτερα αυτό το έτος. Το Shahed-136 είναι το ίδιο εναέριο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που το Ιράν προμήθευσε στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας, ανέφερε σε δήλωση ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες που είχε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι το drone ήταν ιρανικό.

Το φορτωμένο με εκρηκτικά drone επιτέθηκε στο δεξαμενόπλοιο Pacific Zircon περίπου στις 7:30 μ.μ. στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, κάνοντας μια τρύπα πλάτους 30 ιντσών στο πίσω μέρος του πλοίου και διεισδύοντας μέσα σε αυτό έχοντας ως αποτέλεσμα να καταστρέψει κάποια εσωτερικά διαμερίσματα.

Η έκρηξη του UAV προκάλεσε επίσης ζημιές σε το καζάνι του πλοίου, την δεξαμενή πόσιμου νερού και μία σωσίβια σχεδία.

Μετά την επίθεση, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό απέστειλε τη φρεγάτα HMS Lancaster (F229) στο σημείο, ενώ ο 5ος στόλος των ΗΠΑ έστειλε το αντιτορπιλικό USS The Sullivans (DDG 68), το περιπολικό πλοίο USS Chinook (PC 9) και ένα P-8 Poseidon αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας για βοήθεια και εκτίμηση της κατάστασης.

«Η ιρανική επίθεση σε εμπορικό δεξαμενόπλοιο που διέρχεται από διεθνή ύδατα ήταν σκόπιμη, κραυγαλέα και επικίνδυνη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές του πληρώματος του πλοίου και αποσταθεροποιώντας τη θαλάσσια ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ του 5ου στόλου και συνδυασμένες ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο Κούπερ είναι επίσης διοικητής της πολυεθνικής ειδικής ομάδας για τη Διεθνή ασφάλεια στη θάλασσα, έναν ναυτικό συνασπισμό 10 μελών του οποίου οι δυνάμεις παρέχουν θαλάσσια ασφάλεια κοντά στα στενά του Ορμούζ και στο Μπαμπ αλ-Μαντέμπ.

Διαβάστε ακόμα