Οι καθυστερήσεις πληρωμών προκαλούν “μποτιλιάρισμα” στα λιμάνια της Βενεζουέλας

venezuela_oil_traffic
Πάνω από 12 πετρελαιοφόρα περιμένουν να ξεφορτώσουν γύρω από τα λιμάνια της Βενεζουέλας στην Καραϊβική, καθώς οι πλοιοκτήτες και οι εταιρείες παροχής πετρελαίου αρνούνται να ξεφορτώσουν το φορτίο μέχρι η κρατική εταιρεία PDVSA (Petróleos de Venezuela) να προχωρήσει στις πληρωμές που έχει αναλάβει.

Λόγω αυτής της συνθήκης, σχεδόν 50 άδεια πλοία βρίσκονται αγκυροβολημένα γύρω από κύρια λιμάνια φόρτωσης πετρελαίου της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων του Jose, του Paraguana, του νησιού Bonaire και του τερματικού σταθμού Bullenbay στο Κουρασάο.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή πολλά από τα πετρελαιοφόρα που κλείνουν την κυκλοφορία στα λιμάνια, τα είχαν προσεγγίσει μετά από ένα είδος συμφωνίας προπληρωμής για τη φόρτωση φορτίων και την πληρωμή τους ακριβώς πριν από την παράδοση αυτών.

Το προηγούμενο διάστημα, οι προμηθευτές θα επέκτειναν την πίστωση στην PDVSA. Τώρα θέλουν μετρητά πριν από την παράδοση, επειδή οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών, που σχετίζονται με τα ανεπαρκή έσοδα σε σκληρό νόμισμα και τις συμφωνίες για δάνεια προς πετρέλαιο.

Μέχρι στιγμής κανένας εκπρόσωπος της PDVSA δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό. Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της PDVSA Eulogio Del Pino είπε ότι η εταιρεία θα ξεπληρώσει όλα τα χρέη, παρά τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Τα πλοία περιμένουν τις πληρωμές γύρω από τις ακτές της Βενεζουέλας και τα νησιά της Καραϊβικής, όπως είναι το Μπονέρ και το Κουρασάο, όπου η PDVSA λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ανάμειξης εμποδίζοντας την κυκλοφορία για τα πλοία που θα φόρτωναν αργό και προϊόντα για τις τακτικές εξαγωγές τους.

Ανάμεσα στα καθυστερημένα φορτία βρίσκονται 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από την Αγκόλα και τη Νιγηρία που η PDVSA αγόρασε από νορβηγική Statoil και τη γαλλική Total. Το φορτίο αυτό έφτασε στο Κουρασάο το Νοέμβριο και δεν έχει ακόμα εκφορτωθεί. Ένα άλλο φορτίο του ίδιου μεγέθους ήταν κλεισμένο για τον Δεκέμβριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταφθάσει επίσης χωρίς να έχουν ξεφορτώσει τουλάχιστον τέσσερα φορτία με απόθεμα μείγματος βενζίνης, φυσικό αερίου και ντίζελ που προγραμματίζονταν για παράδοση σε μερικά από τα κύρια διυλιστήρια της PDVSA τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν αρχίσει να πλήττουν και τους ναύλους. Ένα πλοίο που μίσθωσε η PDVSA για τη μεταφορά του πετρελαίου της παραμένει αγκυροβολημένο από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στις ακτές της Νικαράγουα, περιμένοντας για τις πληρωμές των ναύλων, σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή από χρηματιστηριακή εταιρεία. Η ίδια εταιρεία είχε σταματήσει ένα τάνκερ νωρίτερα αυτό το χρόνο για τον ίδιο λόγο.

Διαβάστε ακόμα