ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση: Οι κυβερνοεπιθέσεις στα λιμάνια της Ασίας-Ειρηνικού μπορεί να κοστίσουν 110 δισεκατομμύρια δολάρια!

Αυτή η έκθεση εξετάζει μια υποθετική κυβερνοεπίθεση σε μεγάλα λιμάνια της Ασίας-Ειρηνικού εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν απώλειες έως και 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ακραίο σενάριο όπου ένας ιός πληροφορικής θα μολύνει 15 λιμάνια.

Η «επίθεση Shen» απεικονίζει ένα πιθανό σενάριο στο οποίο ξεκινά μια επίθεση μέσω ενός ιού υπολογιστή που μεταφέρεται από πλοία, το οποίο στη συνέχεια ανακατεύει τα αρχεία της βάσης δεδομένων φορτίου σε μεγάλους λιμένες και οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές.

Η έκθεση δείχνει πώς μια επίθεση αυτής της κλίμακας θα προκαλούσε σημαντικές οικονομικές ζημίες σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων παγκοσμίως, λόγω της διασυνδεσιμότητας της ναυτιλιακής αλυσίδας εφοδιασμού.

Το σενάριο εκτιμά ότι:

– Ο τομέας των μεταφορών, της αεροπλοΐας και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας θα επηρεαστεί περισσότερο (28,2 δισ. Δολ. Οικονομικών ζημιών συνολικά), ακολουθούμενη από τη βιομηχανοποίηση (23,6 δισ. Δολάρια) και το λιανικό εμπόριο (18,5 δισ. Δολάρια).

– Οι απώλειες παραγωγικότητας επηρεάζουν κάθε χώρα που έχει διμερές εμπόριο με τους επιτιθέμενους λιμένες. Η Ασία θα είναι η χειρότερη πληγείσα περιοχή, που θα χάσει έως και 27 δισ. Δολάρια σε έμμεσες οικονομικές απώλειες, ακολουθούμενη από 623 εκατ. Δολάρια στην Ευρώπη και 266 εκατ. Δολάρια στη Βόρεια Αμερική.

Παρά το υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις και το διεθνές εμπόριο, η έκθεση δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι προετοιμασμένη για μια τέτοια επίθεση με 92% του συνολικού οικονομικού κόστους να είναι ανασφάλιστο, αφήνοντας ένα ασφαλιστικό χάσμα ύψους $ 101 δισ.

Η έκθεση είναι η δεύτερη δημοσίευση από το πρόγραμμα Cyber Risk Management (CyRiM), η πρωτοβουλία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα της Σιγκαπούρης που αξιολογεί τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, των οποίων ο Lloyd’s είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη.