Οι κορυφαίες τάσεις της κρουαζιέρας το 2018

Σε έκθεση της η Παγκόσμια Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) εκτιμά ότι το 2018 οι επιβάτες κρουαζιέρας θα αυξηθούν κατά 1,4 εκατ. παγκοσμίως. Ειδικότερα προβλέπει αύξηση των επιβατών σε 27,2 εκατ. έναντι 25,8 εκατ. το 2017 και 24,7 εκατ. το 2016.

Με μια αύξηση επιβατών της τάξης του 20,5% την τελευταία πενταετία (2011-2016) δεν προκαλεί εντύπωση ότι το 2018 θα ταξιδεύουν στους ωκεανούς και τα ποτάμια σε όλο τον κόσμο 27 νέα κρουαζιερόπλοια.
Όσον αφορά τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο της κρουαζιέρας το 2016, οι δαπάνες στη βιομηχανία κρουαζιέρας δημιούργησαν 126 δισ. δολάρια στη συνολική παγκόσμια παραγωγή, στηρίζοντας περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με εισοδήματα ύψους 41 δισ. δολαρίων.
Η CLIA αναφέρει ακόμα στην έκθεση της με τίτλο “2018 State of the Cruise Industry Outlook” τις 9 κορυφαίες τάσεις στην κρουαζιέρα που εκτιμά ότι θα κυριαρχήσουν την ερχόμενη χρονιά:

1. Διαφοροποίηση εισοδημάτων επιβατών. Αν και θεωρείται “χόμπι των πλουσίων”, ταξιδιώτες με διαφορετικά εισοδήματα θα κάνουν κρουαζιέρα το 2018, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το ένα τρίτο των ταξιδιωτών κρουαζιέρας που είχαν κάνει κρουαζιέρα την τελευταία τριετία έχουν εισοδήματα μικρότερα των 80.000 δολαρίων.

2. Κρουαζιέρες πλούσιες σε εμπειρίες.
Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν κάτι διαφορετικό όσον αφορά την αναζήτηση εμπειριών που θα τους μεταμορφώνουν. Από την εξερεύνηση του πολιτισμού, τον εθελοντισμό μέχρι τις ακραίες περιπέτειες και την ξενάγηση σε τοπικά χωριά και κουζίνες, όσοι θα επιστρέφουν από την κρουαζιέρα θα έχουν αλλάξει την οπτική τους γωνία και την αίσθηση αυτοεκπλήρωσης.

3. Βιωσιμότητα στη θάλασσα. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε βιώσιμες πρακτικές τόσο εν πλω όσο και επί ξηράς, από την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι πρωτοβουλίες εθελοντισμού που στοχεύουν στη δημιουργία θετικού περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

4. Κρουαζιέρες ποταμού. Η κρουαζιέρα σε ποτάμια και με μικρά πλοία συνεχίζει να προσελκύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τους Millennials, καθώς προσφέρει πλέον ευρεία γκάμα επιλογών σε δρομολόγια και εμπειρίες προορισμών που ξεφεύγουν από τα walking tours αλλά και ατέλειωτες επιλογές ιδανικών στιγμών για φωτογραφίες στο Instagram.

5. Διαφοροποίηση γενιών. Αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για κρουαζιέρα για διαφορετικές γενιές ταξιδιωτών. Τα ταξίδια αυτά, με παππούδες και εγγονούς να ταξιδεύουν μαζί χωρίς τους γονείς, αναμένεται να έχουν ακόμα πιο ισχυρή ζήτηση το 2018 αλλά και μέσα στα επόμενα χρόνια.

6. Ψυχροί προορισμοί. Ολοένα και περισσότεροι προορισμοί με ψυχρό κλιμα όπως η Βαλτική, ο Καναδάς, η Αλάσκα και η Ανταρκτική, αναπτύσσουν τη δυναμική τους με περισσότερους και επαναλαμβανόμενους τουρίστες. Οι κρουαζιέρες αυτές προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος δρατσηριοτήτων, από την παρατήρηση άγριας ζωής μέχρι το ψάρεμα.

7. Υγεία και ευεξία. Περισσότερο από ποτέ οι επιβάτες αναζητούν τον συνδυασμό της κρουαζιέρας με υπηρεσίες και εμπειρίες για το σώμα και το μυαλό. Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες συμμετέχουν σε σεμινάρια υγείας από ειδικούς, σε προγράμματα ευεξίας, διαχείρισης του άγχους και σε προγράμματα σπα. Μάλιστα, προσφέρονται προγράμματα αφιερωμένα εξολοκλήρου στη διαχείριση του βάρους.

8. Έξυπνη τεχνολογία. Ορισμένες εταιρίες κρουαζιέρας εισήγαγαν φορητές τεχνολογίες για τους επισκέπτες, οι οποίες προσφέρουν προσωποποιημένες εμπειρίες. Γενικά, αναμένεται τον ερχόμενο χρόνο να αυξηθεί η χρήση τεχνολογιών φιλικών στον επιβάτη.

9. Σχεδιασμός ταξιδιού. Τα τουριστικά γραφεία συνεχίζουν να καταγράφουν σταθερή ζήτηση από καταναλωτές που σχεδιάζουν διακοπές κρουαζιέρας. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη συνεχιζόμενη αναζήτηση τουριστικού πράκτορα είναι ο προγραμματισμός, η εξειδίκευση και οι οικονομικές προσφορές.

Διαβάστε ακόμα