Οι ναυτικοί πληρώνουν το τίμημα για τα δεινά της ναυτιλίας


Οι ναυτικοί εξακολουθούν να καταβάλλουν το τίμημα για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, ανέφερε το Διεθνές Ναυτικό Δίκτυο Πρόνοιας και Αλληλοβοήθειας (ISWAN) σε νέα του έκθεση.

Η έκθεση δείχνει ότι η υπηρεσία SeafarerHelp που διαχειρίζεται το ISWAN αφορούσε έναν αριθμό ρεκόρ 3.078 νέων υποθέσεων που αφορούσαν 11.228 ναυτικούς και τις οικογένειές τους το 2017, που αντιπροσωπεύουν μια αύξηση κατά 37% από το 2016.

“Ένα δύσκολο έτος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία σημαίνει ότι ήταν επίσης ένα δύσκολο έτος για πολλούς ναυτικούς”, δήλωσε ο Per Gullestrup, πρόεδρος του ISWAN.

“Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται να κάνει εξοικονόμηση κόστους, οι ναυτικοί επηρεάζονται συχνά αρνητικά”.

Ο συχνότερος λόγος επικοινωνίας των ναυτικών με την υπηρεσία βοήθειας ήταν η αναζήτηση εργασίας και σύμφωνα με την έκθεση “αυτό ενδεχομένως αντανακλά την αποσταθεροποιημένη αγορά εργασίας”. Το ISWAN δήλωσε ότι έχουν επίσης αναφερθεί ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες οι οργανώσεις εύρεσης εργασίας για ναυτικούς έχουν προχωρήσει σε παρανομες κρατήσεις.

Η μη πληρωμή των μισθών ήταν το δεύτερο πιο συνηθισμένο ζήτημα, αγγίζοντας το 16% του συνόλου των περιπτώσεων, ενώ ο αριθμός των περιπτώσεων που αφορούσαν την εγκατάλειψη των πλοίων και των πληρωμάτων υπερδιπλασιάστηκε.

Η έκθεση ISWAN επισημαίνει ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία αρχίζει να αναγνωρίζει τα προβλήματα που προκαλούνται από την κοινωνική απομόνωση, το άγχος και την κούραση, αλλά προειδοποιεί ότι οι ναυτικοί εξακολουθούν να διστάζουν να μιλούν ανοιχτά για αυτά τα θέματα ή περιορίζονται από τον φόβο να διακινδυνεύσουν την εργασία τους.

Διαβάστε ακόμα