Οι Σομαλοί πειρατές πραγματοποίησαν πειρατική επίθεση μετά από πολλά χρόνια

Η πρώτη επίθεση από Σομαλούς πειρατές μετά από πολλά χρόνια είναι γεγονός, και όλα τα εμπορικά πλοία θα πρέπει να μείνουν μακριά από τις ακτές της Σομαλίας για να αποφύγουν επιθέσεις και δυσάρεστες καταστάσεις.

Ένα αλιευτικό σκάφος με ιρανική σημαία, το Almeraj 1, καταλήφθηκε από μια ένοπλη ομάδα Σομαλών στα ανοικτά των ακτών του Eyl, και απαιτούν να τους καταβληθούν λύτρα 400.000 δολάρια.

Η συμβουλευτική εταιρεία ασφάλειας Ambrey είπε ότι η αιτία που δέχτηκε επίθεση το αλιευτικό είναι ότι εκτελούσε παράνομη, λαθραία και χωρίς ενημέρωση αλιεία.

Η Σομαλία έχει αυστηρούς ανταγωνιστικούς κανονισμούς αλιείας και κανένα ξένο πλοίο δεν μπορεί να αλιεύει στα ύδατά της χωρίς την άδεια της.

Το σκάφος αναχώρησε από το Chabahar του Ιράν τον Οκτώβριο και φαινόταν να διεξάγει κατά διαστήματα αλιευτικές δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας.

Η Ambrey περιέγραψε το σκάφος ως ένα στρογγυλό dhow τύπου Jelbut με λευκή και μπλε υπερκατασκευή στην πρύμνη. Διαθέτει επίσης δύο σκιφ λευκού κύτους σε Σομαλικό στυλ με μονούς εξωλέμβιους κινητήρες.

«Συνιστάται τα εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την περιοχή, να είναι σε εγρήγορση σε περίπτωση παρατήρησης και να εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης κατά της πειρατείας», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σομαλοί πειρατές είχαν ως επί το πλείστον στόχο μικρότερα εμπορικά πλοία ή αλιευτικά σκάφη στο παρελθόν. Η πειρατεία ήταν ανεξέλεγκτη στα ανοιχτά της Σομαλίας για περίπου 4 ολόκληρα χρόνια ξεκινώντας από το 2008. Μετά από ένα διάλειμμα περίπου ενός έτους, τα περιστατικά άρχισαν να εμφανίζονται ξανά το 2013. Η τελευταία αναφερόμενη πειρατεία που αφορούσε εμπορικό πλοίο ήταν πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, όταν το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου OS35 είχε γίνει το πέμπτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση εντός τριών εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμα