Οι τιμές των καυσίμων των πλοίων κοντά στις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί ποτέ!

Το κόστος των καυσίμων των πλοίων είναι μόλις 10,75 $ ανά τόνο μακριά από τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών που καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2008, με τη ναυτιλία να προειδοποιείται να αναμένει υψηλά κόστη στα καύσιμα για το 2022 αλλά και το επόμενο έτος.

Με την τιμή του αργού να πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες, ως αποτέλεσμα μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με έναν τόνο καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (VLSFO) να κοστίζει χθες 748 δολάρια Σιγκαπούρη, στον κορυφαίο κόμβο ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο. Η διαφορά των τιμών μεταξύ καυσίμων χαμηλής και υψηλής περιεκτικότητας σε θείο έχει επίσης εκτοξευθεί πάνω από τα 200 δολάρια ανά τόνο στη Σιγκαπούρη τις τελευταίες ημέρες.

Το καλοκαίρι του 2008, λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια οικονομική κρίση, η μέση τιμή του καυσίμου IFO 380, του τότε κυρίαρχου καυσίμου στη ναυτιλία, στους τέσσερις κορυφαίους κόμβους ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο ήταν κατά μέσο όρο 739,25 δολάρια. Οι σημερινές τιμές του VLSFO στα ίδια τέσσερα λιμάνια – όπως παρακολουθούνται από τη Ship&Bunker – ανέρχονται στα 728,50 $ ανά τόνο.

«Οι προβλεπόμενες αποκλίνουσες τάσεις στα καύσιμα πλοίων υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο υποδηλώνουν ότι η διαφορά VLSFO – 380 Cst θα μπορούσε κάλλιστα να διευρυνθεί από το σημερινό επίπεδο των $210/mt (βάσει της Σιγκαπούρης) στο μέλλον», προβλέπει νέα ανάλυση από την BRS αυτήν την εβδομάδα.

Το παγκόσμιο μείγμα καυσίμων για τη ναυτιλία αλλάζει επίσης χάρη στις υψηλές τιμές του LNG.

Τα δεδομένα από το Integr8 Fuels δείχνουν πώς το LNG έχασε την ανταγωνιστικότητά του ως προς τις τιμές, έναντι του καυσίμου marine gas oil(MGO), και συνεπώς σε μεγαλύτερο βαθμό για το VLSFO, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές πλοίων LNG να ελαχιστοποιούν τη χρήση του boil-off, το οποίο έχει πλέον μεγαλύτερη αξία ως φορτίο, και να αυξάνουν την αγορά VLSFO και MGO.

Διαβάστε ακόμα