Ολοκληρώθηκε η επισκευή του γιγαντιαίου πλοίου κοντέινερ Ever Given (Video)

Το Ever Given, το οποίο έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο όταν προσάραξε και μπλόκαρε την Διώρυγα του Σουέζ τον Μάρτιο του 2021, επέστρεψε αθόρυβα και πάλι στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο.

Μετά από εβδομάδες επισκευών, φόρτωσε τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια για να ξεκινήσει το ταξίδι επιστροφής του στην Ευρώπη.

Η κινεζική Qingdao Qianwan Container Terminal Co. ανέφερε ότι το πλοίο ελλιμενίστηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και φόρτωσε περίπου το ένα τέταρτο του κανονικού φορτίου του πριν αναχωρήσει νωρίς στις 14 Νοεμβρίου. Το πλοίο, το οποίο έχει χωρητικότητα άνω των 20.000 TEU, φέρεται να φορτώθηκε με 5.147 TEU πριν την αναχώρησή του.

Το πλοίο έφτασε σήμερα στην της Σαγκάης της Κίνας. Τηρώντας το κανονικό πρόγραμμα του, το Even Given έχει προγραμματιστεί να διέλθει από το κανάλι του Σουέζ στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την πολιτική της Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ θα του ανατεθούν οι πιο έμπειροι πλοηγοί για να βοηθήσουν στο ασφαλές πέρασμα του.

Το Even Given πέρασε τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε προβλήτα στα ναυπηγεία της Qingdao Beihai Shipbuilding Heavy Industry Co. Αφού απελευθερώθηκε από την Αίγυπτο, συνέχισε και ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Ρότερνταμ και στο Felixstowe, πριν επιστρέψει χωρίς φορτίο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ στην Κίνα, όπου έφτασε τον Σεπτέμβριο. Μεταφέρθηκε στην προβλήτα του ναυπηγείου στις 4 Οκτωβρίου.

Η πλοιοκτήτρια και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου ανέφεραν ότι η αρχική έρευνα με δύτες που έγινε στην Αίγυπτο έδειξε μικρή ζημιά και ότι το πλοίο παρέμενε πλήρως αξιόπλοο. Αργότερα εμφανίστηκαν φωτογραφίες που έδειξαν πιο εκτεταμένες ζημιές στην «μπάλα» του στη πλώρη, καθώς και ζημιές τόσο στις προπέλες όσο και στο πηδάλιο. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι το νέο τμήμα πλώρης ήταν προκατασκευασμένο στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του bow thruster.

Ενώ η ζημιά στο πλοίο έχει πλέον αποκατασταθεί και έχει επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία, υπάρχουν διάφορες επιπτώσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Υπάρχουν αναφορές για αγωγές που εκκρεμούν ακόμη για το συμβάν, καθώς και για τις συνεχείς ερωτήσεις σχετικά με την αιτία του συμβάντος και συζητήσεις για την αδυναμία που έδειξε στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού καθώς και για το τι μπορεί να γίνει για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμα