Υπεγράφη η συμφωνία Κύπρου – Τotal

Η Κύπρος και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total, υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία παραχώρησης άλλων δύο τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ. Άρα η Τotal φαίνεται ότι θα διενεργήσει έρευνες τόσο για φυσικό αέριο όσο και για πετρέλαιο στα τεμάχια 10 και 11.

Στις δηλώσεις τους μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης επεσήμανε ότι με τη σημερινή πράξη ολοκληρώνεται ένας από τους πιο στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης, αυτός της επιτυχούς διεξαγωγής του Β` Γύρου αδειοδότησης, ενώ εκ μέρους της Total ο Αρνό Μπροϊάκ σημείωσε ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο.

Η σημερινή υπογραφή επέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, €24 εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία ως bonus υπογραφής συμβολαίων.

«Λίγες μέρες πριν υπογράψαμε συμφωνία με την κοινοπραξία ENI/KOGAS για τρία τεμάχια και σήμερα υπογράφουμε με την Total. Με τη σημερινή μας πράξη ολοκληρώνουμε έναν από τους πιο κρίσιμους στόχους που έθεσε η Κυβέρνηση στην ενεργειακή της πολιτική, αυτόν της επιτυχούς διεξαγωγής του Β` Γύρου Αδειοδότησης», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης σε δήλωσή του μετά την υπογραφή των συμβολαίων, που έγινε στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, της ΓΔ του Υπουργείου Ζέτας Αιμιλιανίδου, του ΔΣ της ΚΡΕΤΥΚ, του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη και τεχνοκρατών που ασχολήθηκαν με το Β` Γύρο Αδειοδότησης.

Όπως τόνισε ο κ. Συλικιώτης, στα επόμενα τρία χρόνια λόγω και των επιθετικών προτάσεων αυτών των εταιρειών, στην κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοποιηθούν ως και δέκα ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ θα πρέπει να αρχίσουν και τα έργα υποδομής για την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

«Όλα αυτά σημαίνουν ανάπτυξη και σημαίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε άλλους κλάδους οικονομικής απασχόλησης», είπε ο Υπουργός Εμπορίου.

Αναφερόμενος στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την αδειοδότηση των πέντε τεμαχίων, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι «η Κύπρος οριστικά και αμετάκλητα γυρνά την πλάτη στις αδιέξοδες πολιτικές και στείρες πολιτικές της λιτότητας, που κατά κόρον επέβαλε το διεθνές και ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο κατεστημένο στις χώρες του νότου».

«Η Κύπρος βγαίνει μπροστά και απαντά με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι εδώ, κατά συνέπεια και η τόνωση της εργασιακής απασχόλησης», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε και σε «εξόχως πολιτικά» οφέλη που θα προκύψουν από τις νέες αδειοδοτήσεις, λέγοντας ότι «εδραιώνουμε στρατηγικές συμμαχίες με φίλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Νότιος Κορέα», προσθέτοντας πως αν ληφθεί υπόψη και το τεμάχιο 12 τότε στις συμμαχίες αυτές προστίθενται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Total Μέσης Ανατολής για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής, Αρνό Μπροϊάκ δήλωσε πως «μπορούμε να πούμε ότι είναι η πρώτη μέρα της παρουσίας της Total στην Κύπρο και προσβλέπουμε σε ένα λαμπρό μέλλον, προσθέτοντας πως η γαλλική εταιρεία έχει πείρα σε έρευνες σε μεγάλο βάθος και στην ανάπτυξη μεγάλων θαλάσσιων έργων».

Ο κ. Μπροϊάκ είπε ακόμη ότι τα δύο αυτά τεμάχια ανταποκρίνονται στη νέα ερευνητική στρατηγική της γαλλικής εταιρείας, που στοχεύει στην έρευνα σε περιοχές που δεν έχουν εξερευνηθεί μέχρι στιγμής. «Απ` αυτή την προοπτική η Κύπρος ταιριάζει πολύ με αυτή την στρατηγική», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τις κινήσεις της εταιρείας επί των δύο τεμαχίων, ο κ. Μπροϊάκ είπε πως η Total θα διενεργήσει δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο 10 και τρισδιάστατες στο τεμάχιο 11.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα