Ουκρανός πλοίαρχος αρνείται να πάει το καράβι σε Ρωσικό λιμάνι: «Ή θα με αλλάξουν, ή ο ναυλωτής δεν θα πάει στο ρωσικό λιμάνι»

Τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας από έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν όλες τις μεγάλες πόλεις και η ρωσική επίθεση έχει χάσει τη δυναμική της, σύμφωνα με βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τα τανκς, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οι συνοδεία φορτηγών της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί ευάλωτα σε επιθέσεις από αντιαρματικούς πυραύλους που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και ορισμένες ρωσικές μονάδες πρώτης γραμμής φέρεται να αντιμετώπισαν ελλείψεις καυσίμων και προμηθειών.

Στην Ουκρανία και στο εξωτερικό, απλοί πολίτες συμμετέχουν στον αγώνα. Στο Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και σε δεκάδες πόλεις πίσω από τη ρωσική προέλαση, πολιτοφυλακές υποστηρίζουν την άμυνα και εκατοντάδες ξένοι πολίτες έχουν εγγραφεί για να ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών και Βρετανών.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποστηρίξει τους βρετανούς πολίτες που θα λάβουν την ανεξάρτητη απόφαση να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό.

«Το υποστηρίζω, και φυσικά αυτό είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις», είπε ηTruss στο BBC. «Ο λαός της Ουκρανίας αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί αυτό αμφισβητεί ο Πρόεδρος Πούτιν».

Πολλοί ναυτικοί συμμετέχουν στην πολεμική προσπάθεια με τον δικό τους τρόπο: εκφράζοντας αλληλεγγύη, καλώντας τους πλοιοκτήτες να υποστηρίξουν την Ουκρανία και αρνούμενοι να πάνε σε ρωσικά λιμάνια.

Σε μια πρόσφατη έκκληση μέσω βίντεο, ο Ουκρανός πλοίαρχος Luchyno Alexey Olegovich, σημείωσε ότι αξιωματικοί από την χώρα του υπηρέτησαν τον διεθνή στόλο με επαγγελματισμό για δεκαετίες – και κάλεσε τους πλοιοκτήτες να το ανταποδώσουν αυτή την ώρα ανάγκης.

“Ενώ συνεχίζουμε τη δουλειά μας [στη θάλασσα], οι οικογένειές μας δέχονται επίθεση. Τα παιδιά μας κρύβονται στα υπόγεια. Λαμβάνουμε επιστολές υποστήριξης από τους πλοιοκτήτες μας, αλλά νομίζω ότι αυτό κατηγορηματικά δεν είναι αρκετό”, είπε.

“Σας ζητώ από όλους να βοηθήσετε το κράτος μου οικονομικά. Δημιουργήστε πόρους για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της Ουκρανίας, κεφάλαια για να στηρίξετε τον στρατό.”

Ο πλοίαρχος Olegovich είπε ότι το πλοίο του πρόκειται να φορτώσει ένα φορτίο σε ένα ρωσικό λιμάνι. Αρνήθηκε να πάει το πλοίο στη Ρωσία.

«Υπάρχουν δύο επιλογές: ή θα με αλλάξουν, ή ο ναυλωτής δεν θα πάει στο ρωσικό λιμάνι», είπε.

«Αυτό είναι προσωπική υπόθεση όλων, κύριοι, αλλά πιστεύω στην κοινή λογική σας».

Οι εμπορικές συναλλαγές με ρωσικές οντότητες είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο δύσκολες σήμερα τη Δευτέρα, όταν ανοίξουν οι τράπεζες. Οι κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα εμποδίσουν την κυβέρνηση της χώρας να χρησιμοποιήσει την αποθήκη των 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθέματα και οι περισσότερες (αλλά όχι όλες) από τις εμπορικές της τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων χρηματοοικονομικών μεταφορών SWIFT.

Οι πλήρους κλίμακας κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα μπορεί να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, όπως φαίνεται στο Ιράν από το 2018, και το μέτρο έχει σκοπό να δώσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ένα επιπλέον κίνητρο για να σταματήσει τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα