Παράφρων πλοίαρχος κινείται απειλητικά προς Ινδικό λιμάνι

parafron_ploarxos_kineitai_apeilitika_pros_limani

Μια καταστροφή αποτράπηκε την Δευτέρα το απόγευμα στο Ινδικό λιμάνι Visakhapatnam, όταν ο πλοίαρχος του Jal Vahini, ενός νηολογημένου στην Ινδία πλοίου μεταφοράς φορτίου χύδην, έκανε μια προσπάθεια να το κατευθύνει στο λιμάνι.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 15:00 τοπική ώρα. Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου περίμενε αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι για να φορτώσει μια αποστολή της εταιρείας Jindal Steel αλλά ξαφνικά το είδαν να πλησιάζει μια προβλήτα, χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις λιμενικές αρχές του Visakhapatnam (Visakhapatnam Port Trust – VPT), οι άντρες ενός περιπολικού σκάφους του Λιμανιού και των Ειδικών Δυνάμεων (Central Industrial Security Force – CISF) κατάφεραν να επιβιβαστούν στο Jal Vahini. Αφού εξουδετέρωσαν τον καπετάνιο, έσβησαν τις μηχανές του πλοίου. Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του συνελήφθησαν και μια ώρα αργότερα το πλοίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι.

Πριν από το συμβάν, ο καπετάνιος του κατασκευασμένου το 2011 πλοίου χωρητικότητας 9.3838 τόνων της Global United Shipping , Manmohan Saba, ζήτησε από το Κέντρο Ελέγχο του λιμανιού την άδεια για να εισέλθει. Έχοντας μη έτοιμο το φορτίο, η άδεια απορρίφθηκε. Ο Manmohan Saba επέμεινε υποστηρίζοντας ότι το πλοίο είχε τεχνικά ζητήματα, αλλά η άδεια εισόδου δεν δινόταν. Τότε ήταν τότε που ξεκίνησε να κατευθύνει το Jal Vahini στο λιμάνι.

Ο Krishna Babu, πρόεδρος της VPT, σχολίασε: “Από το αγκυροβόλιο κανένα σκάφος δεν μπορεί να κινηθεί μέσα στο λιμάνι χωρίς άδεια, αλλά με κάποιο τρόπο το πλοίο άρχισαν να έρχεται προς τα μέσα. Το Κέντρο Θαλάσσιου Ελέγχου του λιμανιού εξέδωσε επανειλημμένες προειδοποιήσεις και αφού δεν κατάφερε ακόμα να σταματήσει, το VPT ακολούθησε το πρότυπο πρωτόκολλο ενημερώνοντας το CISF, την ακτοφυλακή και το ινδικό ναυτικό, και έκτοτε ένα περιπολικό σκάφος του λιμενικού επιβιβάστηκε στο πλοίο και εκτονώθηκε η κατάσταση”.

Σύμφωνα με πηγές, ο Manmohan Saba, φέρεται να ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος την τελευταία μία εβδομάδα. Το πλήρωμα είχε παραπονεθεί στη ναυτιλιακή εταιρεία τους και ένας αντικαταστάτης ήταν έτοιμος να σταλεί. Ο πλοίαρχος είχε προβλήματα με την εταιρεία. Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος βίαια ελλιμένισε το Jal Vahini στο λιμάνι το Colombo για δύο ημέρες μετά από μια διαμάχη με το πλήρωμα.

Επί του παρόντος, μόνο ο πλοίαρχος βρίσκεται υπό κράτηση και εξακολουθούν να υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πλοίαρχος θέλησε να προκαλέσει βλάβη στο πλοίο λόγω της αντιπαράθεσης με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, άλλοι ότι το πλήρωμα στασίασε απέναντι στον πλοίαρχο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι όντας ψυχολογικά διαταραγμένος σε μια στιγμή οργής κινήθηκε κόντρα στο πλήρωμα και τις αρχές.

Από την άλλη, ένας βοηθός του πλοίαρχου υποστηρίζει ότι κανένας δεν μπορεί να κατευθύνει όπου θέλει ένα πλοίο από μόνος του, αλλά αντίθετα απαιτείται ομαδική δουλειά, ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται υπό αυτόματο πιλότο.

Διαβάστε ακόμα