“Παρακούστηκαν οι εντολές μου” δηλώνει ο Schettino

schettino_costa_concordia_

Ο ευρισκόμενος σε δυσμένεια καπετάνιος του Costa Concordia, δήλωσε ότι οι εντολές του δεν ακολουθήθηκαν το βράδυ που το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και ανατράπηκε, αφήνοντας 32 νεκρούς επιβάτες.

Σε μια σπάνια δημόσια συνέντευξη, ο Francesco Schettino μίλησε για το ναυάγιο του 2012, ρίχνοντας την ευθύνη για τη συντριβή στον πηδαλιούχο του πλοίου.

Ενώ ο Schettino παραδεχθηκε ότι έβγαλε το πλοίο και τους 4.200 επιβάτες του εκτός πορείας, είπε στη συνέντευξή του ότι διέταξε τον πηδαλιούχο να στρίψει το πλοίο προς τα αριστερά, αλλά ο ναυτικός το έστριψε προς τα δεξιά αντ ‘αυτού.

Ο Schettino αντιμετωπίζει σήμερα πολλαπλές ποινικές διώξεις σε σχέση με την καταστροφή του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκατάλειψης πλοίου πριν ολοκληρωθεί η εκκένωση τους από όλους τους επιβάτες.

Εάν καταδικαστεί, ο Schettino θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δεκάδες χρόνια κάθειρξης.

Πέντε μέλη του πληρώματος που εμπλέκονται στο ναυάγιο έχουν ήδη ομολογήσει την ενοχή τους.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από έναν οργανισμό προστασίας των καταναλωτών της Ιταλίας, η οποία έχει καταθέσει μήνυση για λογαριασμό των επιζώντων της καταστροφής Costa Concordia. Η συνέντευξη με τον Schettino αποτελεί μέρος της διαδικασίας συλλογής αποδεικτικών στοιχείων.

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι δεν είναι μόνο Schettino υπεύθυνος για τη συντριβή, αλλά ότι ευθύνονται επίσης οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές του πλοίου.

Η συνέντευξη έρχεται λίγες ημέρες πριν από το ξεκίνημα μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης ανέλκυσης του Costa Concordia στο νησί της Τοσκάνης, Giglio.

Η διάσωση, που επί του παρόντος προγραμματίζεται για τη Δευτέρα, είναι η μεγαλύτερη που επιχειρήθηκε ποτέ για ένα επιβατηγό πλοίο.

Οι δεξαμενές που έχουν ενσωματωθεί στα πλαϊνά του πλοίου, θα χρησιμοποιηθούν για να πλεύσει το πλοίο προς το λιμάνι της Γένοβας, όπου και θα διαλυθεί.

Διαβάστε ακόμα