Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας MAST Ltd., Gerry Northwood, η υποτίμηση των κινδύνων ασφάλειας του Ινδικού Ωκεανού μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη θέση των πλοίων. Ενώ οι τελευταίες ανακοινώσεις και τα ατυχήματα κατευθύνουν την προσοχή προς την Άπω Ανατολή ως το μελλοντικό κεντρικό σημείο της πειρατείας, ο αυθεντικός κίνδυνος για την ασφάλεια της ναυτιλίας παραμένει τοποθετημένος εντός των ορίων του Ινδικού Ωκεανού, αν και ο τελευταίος δεν λαμβάνει τόσο πολύ την προσοχή των σχολιαστών.
Προφανώς το ναυτικό έγκλημα στην Άπω Ανατολή βρίσκεται ακόμα σε όξυνση. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό έχει να κάνει με επουσιώδη εγκλήματα, όπως κλοπή που μπορούν να αποτραπούν εφ’ όσον εφαρμοστούν τα προληπτικά μέτρα της οδηγίας BMP4 (Best Management Practices 4). Η υπόθεση της Σομαλίας δεν είναι τόσο απλή. Η αύξηση της πειρατείας εκεί έχει ανασταλεί με επιτυχία, ωστόσο, δεν έχει εξαλειφθεί τελείως και οι πειρατές μπορεί να επιτεθούν και πάλι σε περίπτωση που οι ναυτιλιακές εταιρείες μειώσουν το επίπεδο της φρουράς τους.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δήλωση του αρχιπλοίαρχου Keith Blount στο Διεθνές Αμυντικό Εκθεσιακό Συνέδριο ( International Defence Exhibition and Conference-IDEX) στο Αμπού Ντάμπι, ο Ινδικός Ωκεανός συνεχίζει να προσφέρει κινδύνους ασφάλειας, όπως για παράδειγμα η έλλειψη της ανταλλαγής πληροφοριακών δεδομένων μεταξύ των χωρών που εκτελούν περιφερειακές αντιπειρατικές δραστηριότητες. Εάν οι προαναφερθέντες κίνδυνοι ξεπεραστούν θα βελτιωθεί τόσο η περιφερειακή κατανόηση όσο και επίγνωση της κατάστασης. Με τη σειρά του αυτό θα βελτιώσει την ικανότητα των διεθνών ναυτικών δυνάμεων να εκτελούν αντιπειρατικές δράσεις.
Όσον αφορά ειδικότερα τη Σομαλία, κυριαρχεί τόσο η ανομία και η έλλειψη τάξης όσο και η πολιτική αποσύνθεση λόγω του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται εδώ και δύο δεκαετίες. Οι συνεχιζόμενες επιδρομές μιας ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα Αλ-Σαμπάαμπ, εναντίον της αστυνομίας και των κυβερνώντων κομμάτων, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και έχουν επίσης κάνει πιο δύσκολη την διαδικασία κρατικής ανοικοδόμησης παρά τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η γενικότερη κατάσταση στη Σομαλία επιτρέπει την υπέρμετρη αύξηση της πειρατείας.
Τα σχόλια του Northwood επισημαίνουν επίσης ότι η περιοχή διαθέτει έναν επιτυχή μηχανισμό ελέγχου για την πειρατεία μέσω των ένοπλων ομάδων ασφαλείας, του ΒΜΡ4 και των στρατιωτικών περιπολιών, που εξασφαλίζουν τα πλοία από τις επιδρομές των Σομαλών πειρατών.
Ωστόσο, η επισφαλής κατάσταση της ασφάλειας του Ινδικού Ωκεανού γίνεται φανερή από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις του Μογκαντίσου την Αλ Σαμπάαμπ. Η έλλειψη σχετικών νόμων και διατάξεων της Σομαλίας, συντηρούν το ευνοϊκό έδαφος για πειρατικές δραστηριότητες. Σε περίπτωση που η ναυτιλιακή βιομηχανία επιμείνει να αγνοεί τους πραγματικούς κινδύνους δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Σομαλοί πειρατές θα καταλάβουν και πάλι ένα πλοίο και θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ναυτικών.