Παρουσιάσθηκαν οι καινοτομίες του eMAR για ναυτιλία-συνδυασμένες μεταφορές

e_mar_nautilia_

Όλες οι καινοτομίες που φέρνει στη σύγχρονη ναυτιλία και τις συνδυασμένες μεταφορές το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eΜAR παρουσιάστηκαν σε ειδικό workshop που έλαβε χώρα στις 11 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 39ης διεθνούς έκθεσης INTERMODAL EUROPE 2014, στο Ρότερνταμ (Ahoy Expo).

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του workshop, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την οικονομική της ευρωστία σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει από την ίδια την Ε.Ε. μια τεράστια ώθηση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της αξίας των υπηρεσιών στο ναυτιλιακό τομέα, ώστε να τον μετατρέψει σε Παγκόσμιο Ηγέτη. Ταγμένο στον σκοπό αυτό, το έργο eMAR στοχεύει στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας μέσω αναβαθμισμένων υποδομών διαχείρισης των πληροφοριών (ict).

O κ. Ιωάννης Κολιούσης, υπεύθυνος Επικοινωνίας του eMAR Project, που συντόνισε το workshop στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εμπορικής έκθεσης για τη Ναυτιλία και τις Συνδυασμένες Μεταφορές, εξηγεί: «κατά τη διάρκεια του workshop συζητήσαμε αν η αριστεία στην Εφοδιαστική Αλυσίδα μπορεί να επιτευχθεί μέσω προηγμένων πληροφοριακών υποδομών και τεχνολογικών συστημάτων, διευκολύνοντας την επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εμπλεκομένων αλυσίδων στην ναυτιλιακή κοινότητα και ειδικά μεταξύ των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των κρατικών φορέων (π.χ. τελωνεία, διαχειρίστριες Αρχές λιμένων)». Ο ίδιος προσθέτει «μέσα από τις παρουσιάσεις και την συζήτηση που ακολούθησε, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε ποιες είναι οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγουν τα εργαλεία του eMAR για την ηλεκτρονική διασύνδεση της εφοδιαστικής αλυσίδας στη ναυτιλία, επιχειρήσαμε να βρούμε εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικής πρακτικής, αλλά και τρόπους που μειώνουν τη γραφειοκρατία στο ναυτιλιακό supply chain και βελτιώνουν την διεπιχειρησιακή συνεργασία μέσω ανεπτυγμένων συνεργατικών ηλεκτρονικών εργαλείων».

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν η κα Jenny Rainbird, Συντονίστρια του eMAR Project, η οποία ανέλυσε τους σκοπούς του έργου και τα οφέλη που παράγει για την ευρωπαϊκή ναυτιλία, o κ. Δημήτρης Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos Management Consultants, που παρουσίασε το business μοντέλο του έργου μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών Danaos Platform, ο κ. Angelo Aucilinio, Επικεφαλής της Μονάδας Ανάπτυξης του Interporto Bologna, ο οποίος ανέλυσε τα οφέλη του eMAR στο λιμάνι της Μπολόνια, και ο Dr. Erik Vanem, από την DNV-GL, που ανέλυσε την οπτική μιας μεγάλης ναυτιλιακής για το project.

H κα Jenny Rainbird είπε χαρακτηριστικά: «έως τώρα όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη ναυτιλία είχαν σαν στόχο να περιορίσουν τη γραφειοκρατία μεταξύ των πλοίων και των κρατικών Αρχών. Εμείς προχωράμε ένα βήμα παρακάτω και μιλάμε για συνεργατικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες που διασυνδέουν όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας που αξιοποιούν τη θάλασσα: εταιρείες πελάτες, ναυτιλιακές, τέρμιναλς, λιμενικές Αρχές, τελεωνειακές Αρχές, δημιουργώντας μια πραγματικά ‘συνεχή και απρόσκοπτη’ εφοδιαστική αλυσίδα».

Το workshop διοργάνωσε και υποστήριξε η dynamic BRANDS COMMUNICATION, που ήταν και ο μοναδικός media partner από ελληνικής πλευράς της έκθεσης INTERMODAL EUROPE 2014.

Διαβάστε ακόμα