ΠΕΝΕΝ: Όλοι στην 24ώρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών την 1η Μάη

apergia_nautergatwn_tin_prwtomagia_

H Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών την 1η Μάη.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ 2014

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ

Συνάδελφοι,
Συμπληρώνονται φέτος 128 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των εργατών του Σικάγου τον Μάη του 1886 με την οποία διεκδικούσαν το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίες. Ήταν ο αγώνας της εργατικής τάξης ενάντια στην τάξη των εκμεταλλευτών και καταπιεστών, ήταν ένας αγώνας άμεσης αμφισβήτησης της παντοδυναμίας του καπιταλιστικού συστήματος. Η εργατική εξέγερση του Σικάγου πνίγηκε στο αίμα από τις δυνάμεις καταστολής του συστήματος.

Από τον αγώνα των εργατών του Σικάγου καθιερώνεται η 1η Μάη σαν ημέρα αγώνα, αλληλεγγύης και διεκδίκησης για το εργατικό κίνημα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στο διάστημα των χρόνων που μεσολάβησε από τον εργατικό ξεσηκωμό του Σικάγου η εργατική τάξη οργανώθηκε στα συνδικάτα, πάλεψε και διεκδίκησε με σκληρούς μαχητικούς αγώνες καλύτερες συνθήκες, κατοχυρώθηκε το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση, η 5ήμερη εργασία, οι ΣΣΕ, βελτιώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και η ασφάλιση στους χώρους εργασίας και συνολικά οι εργαζόμενοι διεύρυναν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Τίποτα δεν χαρίστηκε, ότι πέτυχε η εργατική τάξη είναι αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο. Στον αγώνα αυτόν η εργατική τάξη έχει υποστεί αμέτρητες θυσίες, διωγμούς αλλά και θυσιάστηκαν χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Την Πρωτομαγιά τιμούμε τους αγωνιστές της πόλης μας που έγραψαν με την θυσία τους ηρωικές σελίδες στην ιστορία της εργατικής τάξης, που υπεράσπισαν τα συμφέροντα της τάξης μας και αντιπάλεψαν την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι αγώνες των εργαζομένων συνεχίζονται και στις νέες συνθήκες αφού το βάρβαρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα επιδιώκει την επιστροφή στο παρελθόν, να καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να επαναφέρει τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Αυτό το βλέπουμε να γίνεται με τον πιο έντονο τρόπο στην χώρα μας όπου την τελευταία ιδιαίτερα 5ετία έχει εξαπολυθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στο σύνολο των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων. Το βλέπουμε με την ισοπέδωση των κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας τα οποία αμφισβητούνται, ακυρώνονται και καταργούνται.

Ο καπιταλισμός, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι και οι υποτακτικοί τους στα συνδικάτα δίνουν τα ρέστα τους να στηρίξουν το σάπιο σύστημα. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, χρειάζεται οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία να αντισταθούν στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές, να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο ενάντια στην Ε.Ε και την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της τρόικα. Στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται να υπάρξει ένα ριζικά αναγεννημένο συνδικαλιστικό κίνημα μακριά από την κηδεμονία και την οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης από το μεγάλο κεφάλαιο, την εργοδοσία, το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα που υπηρετεί τα συμφέροντά τους αλλά και από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν την ταξική συνεργασία, το δόγμα της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τον κοινωνικό εταιρισμό.

Βασικό στοιχείο της ανασυγκρότησης πρέπει να είναι η στροφή στα πρωτοβάθμια σωματεία, στους χώρους δουλειάς, εκεί πρέπει να αναπτυχθούν οι πρωτοβουλίες, οι παρεμβάσεις και να αναπτυχθεί ιδεολογική πολιτική συνδικαλιστική ζύμωση και δράση που θα στηρίζεται στις αρχές, στις αξίες, στους αγώνες και τις ιδέες της ταξικής πάλης.

Από τα κάτω θα διαμορφωθεί μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για την ανασύνταξη, την αναγέννηση και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. Από τα κάτω θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και ο νέος προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
ΟΛΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Έντονα και οξύτατα παρουσιάζονται τα προβλήματα στον χώρο της Ναυτεργασίας τα οποία είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής η οποία είναι σταθερά προσανατολισμένη και υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία το ίδιο, τα κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών έχουν υποστεί διαδοχικά συντριπτικά πλήγματα με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι ΣΣΕ, οι εργασιακές σχέσεις, οι συνθήκες δουλειάς στα πλοία έχουν επίσης οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση το βιοτικό επίπεδο και το εισόδημα του Ναυτεργατικού κόσμου ενώ η εντατικοποίηση της δουλειάς, η απλήρωτη ναυτική εργασία αυξάνεται και διαιωνίζεται στην πλειονότητα των Ναυτιλιακών εταιριών.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται στο Ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο.

Ο νόμος 4150/2013, ο νόμος για τα τουριστικά σκάφη και το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η κατάργηση των ΣΣΕ είναι ορισμένα από τα δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής που δείχνουν ότι η δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και μαζί η ΔΗΜΑΡ οδηγούν με την πολιτική τους στην συστηματική καταστροφή των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες όλα τα τελευταία χρόνια.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ και ο ιστορικός μας κλάδος ήταν, είναι και θα παραμείνουν στην πρωτοπορία των αγώνων για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αντιναυτεργατικής πολιτικής για να μπει τέλος στην ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για να αντιμετωπισθούν τα εκρηκτικά και οξυμένα Ναυτεργατικά προβλήματα, για να δοθούν ουσιαστικές λύσεις σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που έχουν γίνει εφιάλτης για τον Ναυτεργατικό μας κόσμο.

Θα παλέψουμε για μια άλλη πολιτική στην χώρα μας και στην Ναυτιλία που θα έχει στο επίκεντρο την ανάγκη να αντιμετωπισθούν με θετικό τρόπο τα προβλήματα του λαού, των εργαζομένων και των Ναυτεργατών.

ΕΝΑΡΞΗ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 1/5/2014 ΩΡΑ 00.01
ΛΗΞΗ 1/5/2014 ΩΡΑ 24.00

Πειραιάς 25/4/2014

Η Διοίκηση
της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Διαβάστε ακόμα