ΠΕΝΕΝ: αδίστακτοι πλοιοκτήτες ρουφούν το αίμα των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα εν μέσω πανδημίας

“Πίνουν το αίμα” χιλιάδων εργαζομένων στη ναυτιλία οι εφοπλιστές στην ακτοπλοΐα οι οποίοι ακόμα και εν μέσω πανδημίας δε διστάζουν να “γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια” τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους.

Βέβαια οι πλουτοκράτες οι οποίοι κάθε τρεις και λίγο “κλαίγονται” στην εκάστοτε Κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ζητώντας συνεχώς νέες κρατικές επιδοτήσεις για τη συντήρηση των πλωτών φερέτρων των στόλων τους, που ξεπερνούν σε ηλικία ακόμα και τα 40 χρόνια, βρίσκουν και τα κάνουν.

Τόσο οι ένοικοι στο Μέγαρο Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Νίκος Πλακιωτάκης κάνουν “πως δεν ακούν και δε βλέπουν” τις αμέτρητες καταγγελίες των εργαζομένων για την ανελέητη και συνεχή καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από τους πλοιοκτήτες.

Ορισμένες από τις παραβάσεις των ανάλγητων εφοπλιστών αφορούν  τη διαρκή μείωση του προσωπικού, τον περιορισμό των επιδομάτων, την καταστρατήγηση των ωραρίων και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, τα τεράστια κενά σε θέματα ασφάλειας των εργαζομένων και πολλά άλλα δικαιώματα τους.

Μπροστά στη διαμορφωθήσα κατάσταση η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) εξέδωσε την παραμονή των Χριστουγέννων ανακοίνωση  – “καταπέλτη” εναντίον των πλοιοκτητών ζητώντας από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να σταματήσουν να “κωφεύουν” και εθελοτυφλούν μπροστά στα δικαιώματά τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ αναφέρει τα εξής:

“Η υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το δεύτερο κύμα του covid -19 δεν αξιοποιείται από την πλευρά των εφοπλιστών μόνο με τις παροχές και διευκολύνσεις που έχουν εξασφαλίσει από την κυβέρνηση με ζωντανό κρατικό χρήμα και πλήθος προνομιακών ρυθμίσεων με το επιχείρημα να μείνει όρθια η Ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και βέβαια και οι Ακτοπλοϊκές ναυτιλιακές εταιρίες να ανταπεξέλθουν της κρίσης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι ναυτιλιακές εταιρίες έχουν βρει την ευκαιρία και ξεσπαθώνουν ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα καταστρατηγώντας τις ΣΣΕ και την ναυτική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό αυθαίρετα έχουν προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις της επάνδρωσης του ξενοδοχειακού προσωπικού μετατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις σε λάστιχο, περιορίζουν επιδόματα, αμοιβές για έξτρα εργασίες, υπερωριακή απασχόληση που δεν πληρώνεται, η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι παραβιάσεις στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης είναι καθημερινό φαινόμενο.

Το Υπουργείο Ε.Ν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του , οι κατά τόπους λιμενικές αρχές αδρανούν, αδιαφορούν και με τον τρόπο τους βάζουν πλάτη τα ναυτεργατικά δικαιώματα να τσαλαπατιούνται.

Από την άλλη η ΠΝΟ και η πλειοψηφία των Ναυτεργατικών σωματείων για αυτή την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται στα εργασιακά προβλήματα και δικαιώματα επιλέγουν την σιωπή…. Καθόλου περίεργο που η κατάσταση στα πλοία εκτροχιάζεται και μεγάλο μέρος των ναυτεργατών αισθάνεται να μην έχει καμιά προστασία στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν οι ναυτιλιακές ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνουμε παρόμοια προβλήματα και στο πλήρωμα καταστρώματος που στο επίκεντρό τους είναι οι παραβιάσεις των ωραρίων εργασίας αλλά και οι παράνομες εργασίες που ανατίθενται σε μέλη μας τις αργίες (Σάββατα – Κυριακές) ακόμη και βραδινές ώρες για τα ημερόπλοια και αυτά που διανυκτερεύουν οι οποίες ούτε με την ασφάλεια των πλοίων συνδέονται ούτε έχουν κάποιον επείγοντα χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για εργασίες συντήρησης για τις οποίες απαγορεύεται η εκτέλεσή τους στις ημέρες αργιών και κατά τις νυκτερινές ώρες!!!

Το περίεργο έως εξοργιστικό που βγάζει μάτι είναι ότι μέσα στο λιμάνι του Πειραιά τα λιμενικά όργανα πηγαινοέρχονται πάνω – κάτω δεκάδες φορές, βλέπουν και διαπιστώνουν τις εφοπλιστικές παρανομίες χωρίς στο ελάχιστο έως τώρα να νοιάζονται για την παραβατικότητα των εταιριών και το στραπατσάρισμα των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Ενημερώνουμε το ΥΕΝ, τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτό, τις λιμενικές αρχές, το ΣΕΕΝ, τις ναυτιλιακές εταιρίες να σταματήσουν αμέσως αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Καθιστούμε σαφές ότι άμεσα εγκαινιάζουμε συστηματικούς ελέγχους τις αργίες και τις νυκτερινές ώρες ώστε αυτό το τριτοκοσμικό φαινόμενο να το τσακίσουμε εν τη γενέσει του.

Προειδοποιούμε όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμη και τους πλοιάρχους των πλοίων να βάλουν τέλος σε αυτή την εργασιακή παραβατικότητα, την οποία όχι μόνο δεν θα την ανεχθούμε αλλά αντίθετα θα πάρουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα να τερματιστεί άπαξ δια παντός το φαινόμενο της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων του κλάδου μας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ”

Διαβάστε ακόμα