Περιβαλλοντική καταστροφή στις Μαλδίβες από ναυάγιο

viet_long_vithistike_stis_maldives_

Το Viet Long, ένα Βιετναμέζικο φορτηγό πλοίο, βυθίστηκε κατά την επιχείρηση διάσωσης στ’ ανοιχτά του Summer Island. Το πλοίο κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε (σε βάθος 2500 μέτρων) στις 3 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών των Μαλδίβων, ο ιδιοκτήτης του κατασκευασμένου το 1991 πλοίου τιμωρήθηκε με πρόστιμο 33,3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη ρύπανση και την καταστροφή των κοραλλιογενών του Summer Island. Στο πλήρωμα του Viet Long έχει απαγορευθεί ο απόπλους, ως εγγύηση για την καταβολή του προστίμου.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στις 9 Ιουνίου το χωρητικότητας 7.044 dwt Βιετναμέζικο πλοίο προσάραξε 1,3 ναυτικά μίλια βόρεια από το Summer Island (24 ναυτικά μίλια από το Μάλε), αφού είχε χτυπήσει έναν ύφαλο. Το πλοίο ανελκύθηκε ξανά με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος και αγκυροβόλησε κοντά.

Δυστυχώς, μια εκ των δεξαμενών έρματος του πλοίου άρχισε να μπάζει νερό, το οποίο έφθασε το μηχανοστάσιο και τα αμπάρια με το φορτίου. Οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα το σκάφος να παρασυρθεί στη θάλασσα.

Η εισροή νερού δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Στις 10 Ιουνίου το πλήρωμα εκκένωσε το πλοίο και μεταφέρθηκε προς το προς Μάλε (Μαλδίβες).

Διαβάστε ακόμα