Πέτρος Παππάς: Η Star Bulk απέκτησε επτά φορτηγά πλοία με μακροπρόθεσμες συμφωνίες ναύλωσης

Η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά του Nasdaq, STAR Bulk Carriers, συμφερόντων του Νίκου Παππά απέκτησε επτά νέα πλοία φορτηγά πλοία με μακροπρόθεσμες συμφωνίες ναύλωσης κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την ανανέωση του στόλου και την αύξηση της αποδοτικότητας καυσίμων.

Η κίνηση αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας καθώς η εισηγμένη στο εταιρεία κατέγραψε μειωμένα κέρδη ενώ παρουσίασε λεπτομερώς την πώληση ενός ζεύγους 12 ετών capesizes.

Ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Παππάς δήλωσε ότι το 2011- ναυπηγημένα «Star Borealis» και «Star Polaris» πωλήθηκαν, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση της τιμής των στις αξίες των πλοίων για περίπου 65 εκατ. δολάρια.

Το ένα παραδόθηκε στον αγοραστή στις αρχές του Μαΐου και το άλλο αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές Ιουνίου.

Η εταιρεία έχει παραγγείλει έξι πλοία που αναμένεται να παραδοθούν το επόμενο έτος.

” Είναι οικολογικά πλοία τελευταίας γενιάς EEDI-Phase 3, κατασκευασμένα σε πρώτης τάξεως ναυπηγεία”, δήλωσε ο Πέτρος Παππάς.

Ο Έλληνας εφοπλιστής περιέγραψε επίσης τη συνεργασία της εταιρείας με την Iron Ore Consortium για τους πράσινους διαδρόμους ως “πολύ θετική”.

Μια μελέτη που εκπονήθηκε για την κοινοπραξία νωρίτερα φέτος ανέφερε ότι τα πλοία που κινούνται με καθαρή αμμωνία θα μπορούσαν να μεταφέρουν σιδηρομετάλλευμα από την Αυστραλία στην Ανατολική Ασία από το 2028 και θα μπορούσαν να φτάσουν το 5% αυτού του εμπορίου μέχρι το 2030, εάν η αμμωνία κερδίσει την ευρεία αποδοχή ως καύσιμο.

Η κοινοπραξία είναι μια συνεργασία μεταξύ της Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ, μεταλλωρύχοι BHP και Rio Tinto, και οι ναυτιλιακές εταιρείες Oldendorff Carriers και Star Bulk.

Ο κ. Παππάς δήλωσε αισιόδοξος για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ναυλαγοράς του χύδην ξηρού φορτίου, ενόψει του μέτριου βιβλίου παραγγελιών για νέα πλοία και τους επερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Με ισχυρό ισολογισμό και στόλο 125 χύδην φορτηγών πλοίων πλήρως εξοπλισμένων με σύστημα καθαρισμού καυσαερίων , η εταιρεία είναι «σε καλή θέση… για να επωφεληθεί από το θετικό σκηνικό της αγοράς», δήλωσε.

Το καθαρό εισόδημα για το πρώτο τρίμηνο – “την εποχικά πιο αδύναμη περίοδος του έτους” – ανήλθε σε 45,9 εκατ. δολάρια, από 170,4 εκατ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Τα έσοδα από τα ταξίδια μειώθηκαν σε 224 εκατ. δολάρια από 360,9 εκατ. δολάρια για το τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της πτώσης της αγοράς ναύλων κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου διαστήματος.

Τα πλοία της Star Bulk είχαν μέσο όρο χρονοναύλωσης ισοδύναμο ποσοστό 14.199 δολάρια ανά ημέρα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σε σύγκριση με ένα μέσο ημερήσιο ποσοστό ανά πλοίο ύψους 27.405 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,35 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο, με βάση ένα ποσό σε μετρητά διαθέσιμο προς διανομή ύψους 306 εκατ. δολαρίων.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα