Πιο καθαρές τσιμινιέρες πλοίων από το 2016

tsiminieres_ploiwn_rupoi_

«Κλείδωσε» η ημερομηνία για την έναρξη ισχύος νέων, αυστηρότερων απαιτήσεων, για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από τις τσιμινιέρες των πλοίων στην συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Το θέμα ήταν από τα πιο σημαντικά που απασχόλησαν τη σύνοδο της Επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή, στο Λονδίνο καθώς ένας αριθμός χωρών, με επικεφαλής τη Ρωσία, αμφισβήτησε τις τεχνικές δυνατότητες της εφαρμογής των κανονισμών και με αυτό το σκεπτικό πρότεινε να αναβληθεί η έναρξη ισχύος των μέτρων για την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Από τότε η Δανία σε στενή συνεργασία με μια σειρά από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας , υποστήριξαν να διατηρηθεί το 2016, ως το έτος έναρξης της ισχύος των μέτρων.

Υπήρξαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και τελικά στην διάρκεια της τελευταίας Συνόδου αποφασίστηκε να παραμείνει το 2016 ως έτος έναρξης εφαρμογής των μέτρων για τις περιοχές ελέγχου των εκπομπών των πλοίων (Necas ) ενώ παρέμεινε σε εκκρεμότητα η απόφαση για την έναρξη ισχύος σε νέες περιοχές ελέγχου.

«Χαίρομαι που ο ΙΜΟ μπόρεσε να καταλήξει σε μια καλή λύση. Πρώτα απ όλα έχει καταστεί βέβαιο ότι οι κανονισμοί μπορούν να τεθούν σε ισχύ και θα έχουν το επιδιωκόμενο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην πράξη . Το αποτέλεσμα καθησυχάζει επίσης ένα μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας σε σχέση με τις αυστηρότερες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται . Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον κλάδο της ναυτιλίας και για τις μελλοντικές επενδύσεις σε νέα πλοία και τον εξοπλισμό των πλοίων » , δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Δανικής Ναυτιλιακής Αρχής, Andreas Nordseth

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη χώρα που θα ισχύουν τα νέα μέτρα περιορισμού των εκπομπών σε οξείδια του αζώτου από το 2016 ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολούθησε τις εργασίες.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα