«Πυρετώδεις μεταφορές» για μεγάλα φορτηγά πλοία

capesize_ships_

Ένας στόλος με 26 από τα μεγαλύτερα φορτηγά- χύδην (capesize, bulk carrier, δηλαδή χωρητικότητας πάνω από 175.000 τόνους) εργάστηκε, πυρετωδώς, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, μεταφέροντας 4,52 εκατομμύρια τόνους (Mt) σιδηρομετάλλευμα.

Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία African Minerals εξήχθησαν, στο πρώτο 6μηνο του έτους, 9,1 εκατομμύρια τόνοι σιδηρομετάλλευμα από το ορυχείο του Tonkolili, στη Σιέρα Λεόνε και είναι εντός του στόχου να αντλήσουν μέχρι το τέλος του έτους 16-18 εκατομμύρια τόνους.

Μόνο τον Ιούνιο χρησιμοποιήθηκαν 9 πλοία για όλο τον όγκο του σιδηρομεταλλεύματος, που εξήχθη ενώ στις 22 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η φόρτωση του κατασκευής 2005 με σημαία Παναμά φορτηγού πλοίου Cape Riviera, με 182.289 τόνους σιδηρομετάλλευμα. Η ολοκλήρωση της φόρτωσης του πλοίου αυξάνει το σύνολο των φορτίων, που έχουν εξαχθεί από το Νοέμβριο του 2011 σε 25 εκατομμύρια τόνους.

Πριν από την φόρτωση του συγκεκριμένου πλοίου 141 μεγέθους cape φορτηγά πλοία και 5 μικρότερα είχαν αναχωρήσει γεμάτα φορτίο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της African Minerals, Bernie Pryor σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ως ορόσημο το γεγονός ότι έχουν ήδη εξαχθεί και πωληθεί 25 εκατομμύρια τόνοι σιδηρομετάλλευμα μέσα σε μόλις 30 μήνες από τότε που άρχισαν οι εξαγωγές

• Τα Capesize πλοία είναι τα μεγαλύτερα φορτηγά. Αυτά τα πλοία είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν από την διώρυγα του Σουέζ ή του Παναμά και για αυτό χαράσσουν πορείες από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότιο Αφρική ή το Ακρωτήριο Κέρατο, προκειμένου να πλεύσουν στους ωκεανούς.
Ένα «τυπικό» capesize φορτηγό πλοίο είναι χωρητικότητας περίπου 175.000 DWT, αν και υπάρχουν και μεγαλύτερα πλοία (κανονικά διατίθενται για τη μεταφορά μεταλλεύματος), μέχρι 400.000 DWT.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα