Πυρκαγιά στο ελληνικό πλοίο Antaios στη Νότια Αφρική – διασώθηκαν οι 19 ναυτικοί

mv_antaios
Μια επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη για τη διάσωση του εγκαταλελειμμένου ελληνικού φορτηγού πλοίου MV Antaios πάνω στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο την Κυριακή, ενώ έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Η ναυτιλιακές αρχές της Νοτίου Αφρικής (SAMSA) επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι και τα 19 μέλη του πληρώματος του πλοίου της ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακής Amalthia Marine Inc απομακρύνθηκαν από το πλοίο και είναι αυτή τη στιγμή σώα στο Κέιπ Τάουν.

Η SAMSA ειδοποιήθηκε για το περιστατικό την Κυριακή αφού το με Λιβεριανή σημαία MV Antaios (χωρητικότητας 27.800-dwt και κατασκευής 1999) εξέπεμψε ένα σήμα κινδύνου, αναφέροντας το ξέσπασμα πυρκαγιάς που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το μηχανοστάσιο, ενώ το πλοίο βρισκόταν περίπου 860 ναυτικά μίλια δυτικά του Κέιπ Τάουν.

Το σήμα κινδύνου ελήφθη από το φορτηγό πλοίο μεταφοράς μεταλλεύματος NSU Inspire της ιαπωνικής ναυτιλιακής NS United, το οποίο απέκλινε της πορείας του για να προσεγγίσει το σημείο και περισυνέλεξε τα 19 μέλη του πληρώματος που είχαν εγκαταλείψει το πλοίο με σωσίβιες λέμβους. Επιπλέον έξι πλοία είχαν σπεύσει στο σημείο σε περίπτωση που το ιαπωνικό πλοίο χρειαζόταν ενισχύσεις.

“Στο μήκους 170 μέτρων Antaios φέρεται να ξέσπασε μια πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο, ενώ έπλεε από την Αργεντινή καθ ‘οδόν προς τη Σαουδική Αραβία φορτωμένο με σιτάρι. Η φωτιά προκάλεσε κάποιου είδους ζημιά που πλημμύρισε το μηχανοστάσιο. Όταν η πλημμύρα έγινε ανεξέλεγκτη, ο καπετάνιος αποφάσισε να εκπέμψει ένα σήμα κινδύνου και να διατάξει το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο”, ανέφερε η ανακοίνωση της SAMSA.

“Ευτυχώς, στις 20:39 ενημερωθήκαμε από τον πλοίαρχο του NSU INSPIRE ότι το πλοίο του είχε φτάσει στο σημείο και είχε ξεκινήσει να διασώζει το πλήρωμα του Antaios από τις δύο σωσίβιες λέμβους με τις οποίες είχαν διαφύγει. Και τα 19 μέλη του πληρώματος ανασύρθηκαν ασφαλή επί του γιγαντιαίου, μήκους 330 μέτρων, πλοίου μεταφοράς μεταλλεύματος και είναι αυτή τη στιγμή στο δρόμο για να αφεθούν στο Κέιπ Τάουν απ ‘όπου θα επαναπατριστούν”, πρόσθεσε η SAMSA.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την Τρίτη το πλήρωμα ενός ναυαγοσωστικού, του Smit Amandla, κατάφερε να θέσει υπό ρυμούλκηση το εγκαταλελειμμένο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου και βρίσκονταν περίπου 780 ναυτικά μίλια από το Κέιπ Τάουν.

Διαβάστε ακόμα