Δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που θα υποβοηθούνται με αιολική ενέργεια θα βρίσκονται στο νερό μέχρι το 2024!

Η Veer Corp, με έδρα τις Μπαχάμες, έχει πάρει την αρχική έγκριση (AiP) από τον αμερικανικό νηογνώμονα ABS σχετικά με το νέο της σχέδιο για κατασκευή πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και έχει δηλώσει ότι σκοπός της είναι δύο πλοία αυτού του τύπου να βρίσκονται στο νερό μέχρι το 2024.

Τα πλοία μήκους 100 μέτρων διαθέτουν πανιά καθώς και κινητήρες κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

«Αυτή η έγκριση από έναν αναγνωρισμένο οργανισμό όπως ο ABS κάνει την Veer να ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια προτζεκτ», δήλωσε η Danielle Doggett, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Veer.
«Κάνουμε σημαντική πρόοδο – Μπορούμε να αισθανθούμε ότι αυτό είναι κάτι που πραγματικά συμβαίνει».

Η εταιρεία καλλυντικών LUSH υποστήριξε το έργο δηλώνοντας: «Ο οδικός μας χάρτης για την καθαρή μηδενική μεταφορά σημαίνει ότι είμαστε πρώιμοι υιοθέτες της μεταφοράς υδρογόνου και έτσι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τη δυνατότητα συνεργασίας με το πρώτο πλοίο της Veer. Η προοπτική μιας άμεσης εταιρικής σχέσης και τα σχολαστικά σχεδιασμένα πλοία για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση, μας φέρνουν την πολύ αναγκαία ελπίδα».

Η Veer είπε ότι ανυπομονεί να λάβει απαντήσεις στο πακέτο προσφοράς της από τα ναυπηγεία, με στόχο να έχει επιλέξει ένα ναυπηγείο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να ξεκινήσει τη με δύο πλοία που διαθέτουν συστήματα ιστιοπλοΐας DynaRig μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Doggett είναι επίσης ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της SAILCARGO, μιας πρωτοβουλίας για την πράσινη ναυτιλία της Κόστα Ρίκα, καθώς και συνιδρυτής της AstilleroVerde, ένωσης ναυπηγείων για τις παράκτιες κοινότητες.

Η αιολική πρόωση έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. Η μετατροπή αυτού του ενδιαφέροντος σε επένδυση γίνεται τώρα με γρήγορους ρυθμούς, με τα μεγάλα εμπορικά πλοία που διαθέτουν αιολική πρόωση να ξεπερνούν πρόσφατα το όριο μεταφορικής ικανότητας φορτίου 1 εκ. dwt.

Υπάρχουν επί του παρόντος 21 μεγάλα πλοία με συστήματα αιολικής πρόωσης εγκατεστημένα και ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί στα 25 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Windship (IWSA).

Διαβάστε ακόμα