Ερευνητικό σκάφος εντόπισε υποθαλάσσιο Βουνό που ήταν άγνωστο μέχρι στιγμής! (Video)

Μια ομάδα ερευνητών του Schmidt Ocean Institute ανακάλυψε ένα θαλάσσιο βουνό που ήταν άγνωστο μέχρι στιγμής, που βρίσκεται περίπου 280 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γουατεμάλας. Έχει ύψος περίπου ένα μίλι και κρίνοντας από την ηλικία του πυθμένα γύρω του, μπορεί να βρίσκεται εκεί για εκατομμύρια χρόνια χωρίς κανείς να γνωρίζει για την ύπαρξή του.

Το ερευνητικό σκάφος Falkor βρισκόταν είχε αναχωρήσει από την Κόστα Ρίκα και βρισκόταν εν πλω με προορισμό το East Pacific Rise όταν εντόπισε με το σόναρ του το βουνό. Ο υδρογραφικός εμπειρογνώμονας του της επιστημονικής ομάδας επιβεβαίωσε ότι το θαλάσσιο βουνό δεν βρίσκεται σε καμία βαθυμετρική βάση δεδομένων του πυθμένα της θάλασσας.

Το εύρημα ήταν μια ακούσια και αξιοσημείωτη απεικόνιση του πόσα μυστικά εξακολουθούν να έχουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες τα οποία δε γνωρίζουμε.

«Ένα θαλάσσιο βουνό ύψους άνω του 1,5 χιλιομέτρου που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένο κάτω από τα κύματα υπογραμμίζει πραγματικά πόσα πολλά δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη», δήλωσε η Δρ Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του SOI. «Ένας πλήρης χάρτης του θαλάσσιου πυθμένα είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την κατανόηση των θαλασσών μας, επομένως είναι συναρπαστικό να ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μας επιτρέπει να χαρτογραφήσουμε και να δούμε αυτά τα καταπληκτικά μέρη του πλανήτη μας για πρώτη φορά!»

Από τον Μάρτιο, το Falkor έχει ανακαλύψει ακόμη δύο αχαρτογράφητα θαλάσσια βουνά στα νησιά Γκαλαπάγκος, τρία νέα υδροθερμικά πεδία και δύο κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρού νερού.

«Σε κάθε αποστολή, όσοι επιβαίνουν στο Falkor βρήκαν το απροσδόκητο, το εντυπωσιακό, το νέο», δήλωσε η Wendy Schmidt, συνιδρυτής και πρόεδρος του Schmidt Ocean Institute. «Ενώ έχουμε τόσα πολλά που καταλάβαμε καθώς οι ανακαλύψεις έρχονται ολοένα και πιο γρήγορα στο φως, παραμένουν τόσα πολλά άγνωστα. . . και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε την εξερεύνηση.”

Από το 2023, η παγκόσμια ωκεανογραφική κοινότητα έχει κατασκευάσει έναν δημόσιο χάρτη σχεδόν του ενός τέταρτου του πυθμένα της θάλασσας σε ανάλυση 100 τετραγωνικών μέτρων ή και καλύτερη. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι έρευνες του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt έχουν συνεισφέρει περίπου σε 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δεδομένων και 20 άγνωστα μέχρι τότε υποθαλάσσια στοιχεία σε αυτή την προσπάθεια. Ένας συντονιστικός φορέας, το Seafloor 2030, ελπίζει να επιτύχει κάλυψη 100% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τα δεδομένα της έρευνας ήταν ένα έξτρα εύρημα, ενός κατά τα άλλα επιτυχημένου ταξιδιού, που επικεντρώθηκε στη χρήση σόναρ με συνθετικό άνοιγμα για την εύρεση (σχετικά) μικροσκοπικών υδροθερμικών ανοιγμάτων στο βυθό της θάλασσας, μια εργασία η οποία είναι σα να ψάχνεις να βρεις το καμπαναριό εκκλησίας από τα 10.000 πόδια πάνω από τη επιφάνεια της γης τη νύχτα . Η ομάδα βρήκε οκτώ τέτοια ανοίγματα μόλις σε μερικές ημέρες. Το προηγούμενο σόναρ χαμηλότερης ανάλυσης θα απαιτούσε εβδομάδες οπτικής αναζήτησης με ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα στο σκοτάδι του ωκεανού.

Διαβάστε ακόμα