Πλοίο με εκρηκτικό φορτίο εγκαταλειμμένο στη Βυρηττό

rhodes_ploio_me_ekriktika_

Το πλήρωμα του M/V Rhosus έχει προσαράξει στη Βηρυτό από τον Οκτώβριο του 2013.

Δεν είναι σαφές γιατί το κατασκευασμένο το 1986 και νηολογημένο στη Μολβαδία πλοίο κλήθηκε στο λιμάνι. Το 3.226 τόνων M/V Rhosus κατασχέθηκε αφού οι αρχές πραγματοποίησαν έναν έλεγχο (Port State Control-PSC) κατά τον οποίο βρήκαν πολλές ατασθαλίες.

Το φορτηγό πλοίο έχει τέσσερα μέλη του πληρώματος επί του πλοίου -έναν Ρώσο πλοίαρχο, έναν Ουκρανό επικεφαλή και έναν μηχανικό όπως κι ένα λοστρόμο. Ο τελευταίος γνωστός ιδιοκτήτης του πλοίου ήταν η κυπριακή Teto Shipping, και εγκατέλειψε το M/V Rhosus και το πλήρωμά του.

Δεδομένου ότι το πλοίο κατασχέθηκε στη Βηρυτό, το πλήρωμα δεν έχει λάβει τους μισθούς του, ούτε τυχόν προμήθειες. Ο ιδιοκτήτης έχει επίσης αρνηθεί οποιαδήποτε επικοινωνία. Την ίδία στάση έχει κρατήσει κι ο ιδιοκτήτης του φορτίου.

Από την άλλη πλευρά, οι αρχές στη Βηρυτό δεν επιτρέπουν στους τέσσερις άνδρες να εγκαταλείψουν το πλοίο τους. Το πλοίο μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο από νιτρικό αμμώνιο το οποίο θα μπορούσε να εκραγεί (είναι το κύριο συστατικό του δημοφιλούς εκρηκτικού ANFO).

Διαβάστε ακόμα