ΠΝΟ: Συνέχιση της απεργίας μέχρι την Παρασκευή – ζητά δέσμευση για το φορολογικό

pno_apergia_sinant_kouroumpli
Μετά την άκαρπη συνάντηση της με τον Υπουργό Ναυτιλίας, η ΠΝΟ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργία της, με νέα 48ωρη, την Τρίτη και την Τετάρτη 6 και 7 Δεκεμβρίου, που σε συνδυασμό με την συμμετοχή της στην γενική απεργία της Πέμπτης συνεπάγεται πως τα πλοία όλων των κατηγοριών –που είναι ακινητοποιημένα από την περασμένη Παρασκευή– θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Οι εκπρόσωποι των ναυτικών δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή , πως η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των θεσμών για αύξηση των φορολογικών συντελεστών των ναυτικών, απαιτώντας ουσιαστικά να υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση πάνω σε αυτό το φλέγον για τους ναυτεργάτες ζήτημα.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης τους ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στον εγκλωβισμό σε νησιά 3.000 περίπου μαθητών-εκδρομέων, αλλά και στα προβλήματα στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων στα νησιά λόγω της απεργίας, δήλωσε πως “οι διαβεβαιώσεις που πήραν από την κυβέρνηση δεν αφήνουν περιθώρια στην ΠΝΟ για συνέχιση της απεργίας.

“Η εκτίμηση της ΠΝΟ ότι επιχειρείται η εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αποκρούστηκε από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση απέναντι στους Θεσμούς. Οι Θεσμοί επανήλθαν με ένα ποσοστό 3%, πράγμα που είχε ξαναγίνει τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, εμείς όμως αρνούμαστε ακόμα και αυτό το ποσοστό να επιβληθεί. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο Eurogroup και υπολογίζουμε ότι στις 18 του μήνα θα τελειώσει η αξιολόγηση, αυτή η προσπάθεια για να υπάρξει αυτή η αύξηση, δεν θα ευδοκιμήσει. Είμαι βέβαιος από τις διαβεβαιώσεις και των δύο υπουργών, ότι η προσπάθεια θα είναι αποτελεσματική, ώστε να μην υπάρξει καμία αύξηση στο 10 και 15% των ναυτικών που ίσχυε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, δήλωσε ότι «πρόθεση του υπουργού είναι να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση, αλλά δεν υπάρχει δέσμευση η οποία μπορεί κάλλιστα να δώσει άλλο αποτέλεσμα». Όσο για τους εγκλωβισμένους μαθητές στην Κρήτη, αρκέστηκε να δηλώσει πως «τα παιδιά μπορούν να φύγουν με δύο αεροπλάνα».

Μετά την ανακοίνωση της νέας απεργίας ο Υπουργός Ναυτιλίας κάλεσε την Ομοσπονδία σε νέα συνάντηση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΝΟ:

H Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην συνέχεια του από 3 Δεκεμβρίου 2016 δελτίου τύπου με το οποίο και ανακοίνωνε την απόφασή της για την πραγματοποίηση πανελλαδικής 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας, για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των ναυτικών με προεξάρχοντα τα θέματα του φορολογικού και ασφαλιστικού, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης, κατά την σημερινή συνεδρίασή της, και αφού έλαβε υπόψη την αδυναμία της Κυβέρνησης να δεσμευθεί ουσιαστικά, αποφάσισε να κλιμακώσει περαιτέρω τον αγώνα της με την πραγματοποίηση νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων που θα αρχίζει την 06.01 ώρα της 6 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Τρίτη και θα λήγει την 8 Δεκεμβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 06:00, με προοπτική κλιμάκωσης, οπότε και ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ και δεν θα εκτελεστεί κανένα να δρομολόγιο.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ εκφράζει τις ευχαριστίες της στα πληρώματα, τα οποία και συμμετείχαν δυναμικά και μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση και τους καλεί όπως με την ίδια θέρμη και αγωνιστικότητα συνεχίσουν και στη νέα απεργία.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση καταγγέλλει τις απαράδεκτες και κατακριτέες από κάθε άποψη μεθοδεύσεις και προσπάθειες, δημιουργίας συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού.

Οι προσπάθειες όμως αυτές από όπου κι αν προέρχονται να είναι βέβαιοι οι δημιουργοί τους θα συντριβούν από την δυναμική και μαζική απάντηση των ναυτεργατών, οι οποίοι όχι μόνο δεν φταίνε σε τίποτα για το κατάντημα της χώρας αλλά απλά δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ για άλλη μια φορά ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων διότι ο αγώνας ο οποίος διεξάγεται δεν είναι αγώνας που αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτεργάτες, αλλά αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΝΕΟ
ΑΠΛΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Ορθώνουν το ανάστημα, μαζί με όλους τους εργαζομένους και τους επιστημονικούς φορείς της Χώρας, ενάντια στη λαίλαπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού με το οποίο και κατεδαφίζεται πλήρως η κοινωνική ασφάλιση και το Κράτος Πρόνοιας και οδηγούνται μαθηματικά στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου, η σχεδιαζόμενη και επιχειρούμενη υπερφορολόγηση των ναυτικών, η οποία θα αποτελέσει και το τελειωτικό κτύπημα, και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα..

Το σύνολο των ναυτεργατών της Χώρας (εν ενεργεία και συνταξιούχων) συμμετέχουν μαζικά στον απεργιακό μας αγώνα και όλοι μαζί συνεχίζουμε και συναντιόμαστε και στις 08-12-2016, οπότε και έχει ήδη προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, μαζί με τους λοιπούς εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας στις επάλξεις του αγώνα ενάντια στην ανάλγητη και εξοντωτική αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα