Πόσο κοστίζει να περάσεις από τη Διώρυγα του Παναμά;

Ως γνωστόν τα καλά πράγματα αξίζουν. Το ίδιο ισχύει και για την Διώρυγα του Παναμά, που βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης. Εάν πρόκειται να οδηγήσετε ένα γιοτ ή να μεταφέρετε φορτίο μέσω της Διώρυγας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να βάλετε βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Προφανώς είναι πιο εύκολο για μια ναυτιλιακή εταιρεία να περάσει από εκεί, παρά να περάσει κάμποσες εβδομάδες ταξιδεύοντας γύρω από το κάτω μέρος της Νότιας Αμερικής, και συνεπώς είναι πρόθυμη να πληρώσουν. Πολύ.

Τα φορτηγά πλοία χρεώνονται 82$ ανά πλήρες κοντέινερ και $74 ανά κενό (έτσι το σκέφτονται διπλά όσοι μεταφέρουν πολλά κενά). Στη συνέχεια, αντιγράφοντας το σύστημα αμερικάνικων αεροπορικών εταιρειών, υπάρχουν πολλές επιπρόσθετες χρεώσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα το πλοίο που διέρχεται από την Διώρυγα στην παραπάνω φωτογραφία. Ήταν φορτωμένο με 3.800 εμπορευματοκιβώτια, οπότε εδώ είναι ό,τι κατέβαλε ο καπετάνιος με βάση τις τιμές το 2013:

– $321.446 για τα εμπορευματοκιβώτια

– $11.445 για το έργο των 7 ρυμουλκών

– $4.745 για το βοηθητικό προσωπικό στο έδαφος

– $3.600 για τα καλώδια γείωσης

Όταν λοιπόν βγείτε από την άλλη πλευρά του καναλιού, η διέλευση αυτή από μόνη της θα έχει προσθέσει 1/3 του 1 εκατομμύριου δολάρια στο κόστος των εμπορευμάτων. Πράγμα χρήσιμο παραδείγματος χάριν να έχετε στο μυαλό αν παραγγέλνετε ένα αυτοκίνητο από την Ιαπωνία και σας κάνει εντύπωση η τιμή.

Μιλώντας για τις τιμές πολυτελών αγαθών, θα πληρώσετε επιπλέον χρέωση, εάν πάτε σε ένα κρουαζιερόπλοιο μέσω της Διώρυγας του Παναμά. Τα εν λόγω πλοία κοστολογούνται $134 ανά κρεβάτι, οπότε προτείνουμε να απολαύσετε δεόντως την κρουαζιέρα σας εκείνη τη μέρα, αφού θα έχετε πληρώσει αδρά γι αυτήν.

[adsanity id=33496 align=alignnone /]

Και τι γίνεται άραγε με εκείνη την φτωχή ψυχή που προσπαθεί να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής, κάνοντας γύρο του κόσμου με ένα σκάφος;

Είναι σίγουρα πολύ καλύτερο να είστε μικρού μεγέθους παίχτης παρά να μοιάζετε με νεόπλουτο Ρώσο δισεκατομμυριούχο. Τα μικρά πλοία που είναι κάτω από 15 μέτρα σε μήκος πληρώνουν $800 για τη διέλευση. Όσα είναι από 15 ως 24 μέτρα περίπου πληρώνουν $1300. Αυτά από 24 μέχρι 30 μέτρα πληρώνουν $2.000. Πάνω απ’ αυτά τα μεγέθη το κόστος φτάνει τα $3.000, αλλά αν έχετε ένα τόσο μεγάλο σκάφος μάλλον δεν θα σας προβληματίζουν ιδιαίτερα τέτοιου είδους ποσά (και όχι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστωτική κάρτα, ούτε κοκαΐνη)!

Αν θέλετε να μην περάσετε απλά, αλλά να ρίξετε μια ματιά και στο μέρος, η πρόσβαση στο συγκρότημα Miraflores Locks είναι $15 για τους ενήλικες, $5 για παιδιά και ηλικιωμένους. Υπάρχει ένα εστιατόριο και μπαρ στο χώρο του ξενοδοχείου. Αν είστε κάτοικος του Παναμά, πληρώνετε μόνο $3. Αυτό περιλαμβάνει την είσοδο του μουσείου και έναν οδηγό που εξηγεί πώς λειτουργούν τα πάντα.

Κι όπως αναφέραμε και ίσως δεν προσέξατε στην αρχή, όλα τα παραπάνω αφορούν τιμές πριν από δυο χρόνια, ενώ τον επόμενο χρόνο θα λειτουργήσει η επέκταση της Διώρυγας που θα επιτρέπει τη διέλευση σε containerships. Αυτό το επίτευγμα της μηχανικής θα κοστίσει δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια για να έρθει σε πέρας, οπότε να είστε κάτι παραπάνω από σίγουροι πως τα πλοία που θα κάνουν χρήση του θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα.

Διαβάστε ακόμα:
Καθυστερήσεις ως και 10 μέρες στη Διώρυγα του Παναμά
Όλο… Κοντεύει το άνοιγμα της νέας Διώρυγας του Παναμά

Διαβάστε ακόμα