Προς Κύπρο το δεξαμενόπλοιο της Minerva που μεταφέρει Κουρδικό πετρέλαιο

minerva_marine_minerva_joy

Το δεξαμενόπλοιο «Minerva Joy» άλλαξε τον προορισμό του προς την Κύπρο, από Γιβραλτάρ για οδηγίες (Gibraltar for orders) που είχε τις προηγούμενες ημέρες στο AIS του. Να σημειώσουμε ότι όταν ένα καράβι δηλώνει ότι έχει προορισμό «Γιβραλτάρ για οδηγίες», συνήθως σημαίνει ότι έχει προορισμό την Μεσόγειο.

Το πλοίο μεταφέρει 300.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, το οποίο προέρχεται από τους Κούρδους του Ιράκ και το οποίο είχε φορτώσει με προορισμό το New Jersey. Η εταιρεία Axeon Specialty Products δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αγοράσει ή παραλάβει οποιοδήποτε φορτίο προέρχεται από Κούρδους του Ιράκ και το οποίο αμφισβητείται από την κυβέρνηση της Βαγδάτης, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου από την κουρδική πλευρά.

Πολλά φορτία έχουν καταφθάσει στην Αμερική, αλλά στην πλειοψηφία τους δεν κατάφεραν να παραδοθούν στον παραλήπτη τους. Μπορεί η Αμερική να μην έχει απαγορεύσει από τις εταιρείες την αγορά πετρελαίου από τους Κούρδους στο Ιράκ, τις ενημέρωσε όμως ότι μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Για τον προηγούμενο μήνα, φορτία πετρελαίου αξίας 140 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν επιτράπηκαν να εισέλθουν στα λιμάνια της Αμερικής και είτε έφυγαν για άλλο προορισμό, είτε αγκυροβόλησαν και περιμένουν.

Διαβάστε ακόμα