Προσάραξη ελληνόκτητου πλοίου στην Λιθουανία (photos)

Ένα ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου προσάραξε με πολύ άσχημο τρόπο σε μια παραλία κοντά στην παραλιακή πόλη Κλάιπεντα της Λιθουανίας, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για το Supramax πλοίο Ocean Crown της ελληνικής ναυτιλιακής Oceanfleet Shipping το οποίο κατευθυνόταν για την Κλαϊπέντα με βάση τα δεδομένα AIS, όπου προγραμματιζόταν εκεί να φθάσει στις 21 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να εισέλθει στο λιμάνι και αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει εκτός του λιμανιού περιμένοντας για την βελτίωση του καιρού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα ξημερώματα της Κυριακής η άγκυρα έφυγε από το σημείο πρόσδεσης και το πλοίο παρασύρθηκε από τα κύματα στην ξηρά. Γύρω στις 02:15 π.μ, ώρες, ο καπετάνιος εξέπεμψε ένα σήμα κινδύνου το οποίο ανέφερε ότι το πλοίο είχε υποστεί μηχανική βλάβη και ζήτησε τη βοήθεια ενός ρυμουλκού.

Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν (άνω των 50 κόμβων) και τα κύματα που προσέγγιζαν τα 5 μέτρα, καθιστούσαν αδύνατο στα ρυμουλκά να ξεκινήσουν από το λιμάνι για να βοηθήσουν. Στις 04:50 π.μ. την Κυριακή 24/12, το Crown προσάραξε περίπου ένα χιλιόμετρο βόρεια από την είσοδο του λιμανιού.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες από το σημείο, το φορτηγό πλοίο θαλασσοδέρνεται από ψηλά κύματα, ευρισκόμενο πολύ κοντά στην παραλία.

Σύμφωνα με ναυτιλιακά site, το πλήρωμα αρνήθηκε να υπάρξει επιχείρηση διάσωσης και προτίμησε να παραμείνει πάνω στο πλοίο. Ο διοικητής του λιμανιού της Κλαϊπέντα, ο καπετάνιος Adam Alekna, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το πλοίο και το πλήρωμά του δεν είναι επί του παρόντος σοβαρές.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και η λιμενική αρχή ελπίζει ότι θα μπορέσει σύντομα να αποστείλει ρυμουλκά που θα βοηθήσουν το πλοίο να επιπλεύσει ξανά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue το κατασκευής 2005 πλοίο έχει χωρητικότητα 52,300 dwt , πλέει με κυπριακή σημαία και ήταν πλήρως φορτωμένο.

Η εταιρεία δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το ατύχημα.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα