Προσάραξη πλοίου ψυγείου στον Βόσπορο

crown_emma_aground_vosporos
Άλλο ένα ατύχημα στο πολυσύχναστο πέρασμα του Βοσπόρου, που παρ’ όλα αυτά δεν διέκοψε την κίνηση στα Στενά. Το με σημαία Μπαρμπάντος φορτηγό πλοίο Crown Emma προσάραξε την Τρίτη (24 Νοέμβρη) αργά το βράδυ κοντά στη συνοικία Kirecburnu της Κωνσταντινούπολης στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου.

Η Γενική Διεύθυνση της τουρκικής ασφάλεια των ακτών ανακοίνωσε ότι η προσάραξη προκλήθηκε από μια βλάβη στον μηχανισμό κινήσεως του πηδαλίου. Μετά το περιστατικό, το πλήρωμα επιβεβαίωσε ότι το πλοίο δεν ήταν σε θέση να κινηθεί για να αποτρέψει την προσάραξη.

Το πλήρωμα είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι το πλοίο είχε υποστεί μικρές υλικές ζημιές στο σκαρί του κάτω από την ίσαλο γραμμή και ίσως να χρειάζεται επισκευή.

Το πλοίο, που κατασκευάστηκε το 1996 από την Iwagi Shipbuilding στο ναυπηγείο της στο Kamijima της Ιαπωνία, αναμένει επί του παρόντος να γίνει μια υποβρύχια επιθεώρηση προτού την επανάπλευση του.

Το μήκους 152 μέτρων εμπορικό πλοίο ψυγείο ήταν εν πλω από το λιμάνι της Βάρνας, στη Βουλγαρία για το Αλτζεσίρας, στην Ισπανία. Το πλοίο διαχειρίζεται η σουηδική εταιρεία Amalia Shipping και έχει ακτίνα 23 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 6,4 μέτρα. Το νεκρό φορτίο του πλοίου είναι 10,351 DWT και η ολική χωρητικότητα του είναι 10.519 GRT.

Παρά τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας παρακολούθησης πλοίων, η διέλευση τεράστιων τάνκερ και το γεγονός ότι η πρόσληψη ενός θαλάσσιου πλοηγού είναι προαιρετική αυξάνουν την πιθανότητα των ατυχημάτων στο Στενό του Βοσπόρου, μία από τις πλέον πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν 12 κομβικά σημεία στο μήκους 31 χιλιομέτρων στενό και σε τέσσερα από αυτά τα δεξαμενόπλοια δεν μπορεί να τα δει κανείς από την άλλη πλευρά, λόγω τυφλών σημείων, τα οποία συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος.

Περίπου 52.000 πλοία διέρχονται μέσω του Βοσπόρου κάθε χρόνο και περίπου 400 ατυχήματα έχουν συμβεί στο στενό από το 1936.

Διαβάστε ακόμα