Προσάραξη τούρκικου RoRo πλοίου στη Νεάπολη Λακωνίας

Saffet_BEY_prosaraksi
Το σημαίας Τουρκίας RoRo Saffet BEY προσάραξε σε πλήρη ταχύτητα 16 κόμβων τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 04/09, στη δυτική πλευρά του φυσικού λιμανιού του Προφήτη Ηλία Νεάπολης, κοντά στα Κύθηρα στο νομό Λακωνίας. Η προσάραξη προκάλεσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο που ξύπνησε τους περιοίκους.

Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών 22 μέλη του πληρώματος και τέσσερις (04) επιβάτες επέβαιναν στο πλοίο τη στιγμή του περιστατικού, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή πετρελαϊκή μόλυνση.

Το ύψος των ζημιών στο κύτος του πλοίου είναι άγνωστο, όπως και η αιτία του ατυχήματος, αν και σύμφωνα με τα δεδομένα AIS φαίνεται πιθανό να έχασε μια στροφή, ενώ εκινείτο γύρω από το νησί των Κυθήρων, καθώς εκτελούσε, πλήρη φορτίου, το δρομολόγιο από την Τεργέστη Ιταλίας προς το λιμένα Τσεσμέ της Τουρκίας.

Στο σημείο, έσπευσε προς παροχή συνδρομής περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και το Ρ/Κ “ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ” Ν.Π. 12370. Σύμφωνα με τοπικές ειδησεογραφικές πηγές το μεσημέρι της Τρίτης γίνονταν προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου με την βοήθεια δύο ρυμουλκών χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών, διενεργείται προανάκριση για το περιστατικό, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου.

Το Saffet Bay είναι ένα RoRo πλοίο νηολογημένο στην Τουρκία, ταξινομημένο από την LLOYD’S REGISTER, με νεκρό βάρος 14.107 τόνων, μήκος 163,81 μέτρα και κατασκευής 1987. Η ολική του χωρητικότητα είναι 19.689 gt.

Διαβάστε ακόμα