Πρόστιμο 1,3 εκ. δολ. σε Angelakos και Gallia Graeca για πετρελαϊκά απόβλητα

gallia_graeca

Η ναυτιλιακή εταιρία Angelakos Hellas SA και η πλοιοκτήτρια Gallia Graeca Shipping δέχτηκαν πρόστιμο ύψους 1,3 εκ δολ από δικαστήριο του Σηάτλ για την απόρριψη πετρελαϊκών αποβλήτων στη θάλασσα, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταθέσεις στη δίκη, το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου MV Gallia Graeca ταξίδεψε τον Οκτώβριο του 2015 από την Κίνα προς το Σηάτλ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η συσκευή ελέγχου ρύπανσης ή αλλιώς διαχωριστής νερού-πετρελαίου, δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα στις 15, 26 και 27 Οκτωβρίου να καταλήξουν στη θάλασσα 5.000 γαλόνια πετρελαϊκών αποβλήτων.

Οι κατηγορούμενοι απέκρυψαν τα περιστατικά αυτά από την Ακτοφυλακή πραγματοποιώντας ψευδείς καταθέσεις στους επιθεωρητές και παραποιώντας τα στοιχεία στο επίσημο αρχείο του πλοίου.

Οι δύο εταιρίες καταδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2016 για παραβίαση του Νόμου περί της Πρόληψης Ρύπανσης από Πλοία, για παραποίηση στοιχείων σε ομοσπονδιακή έρευνα και για εξαπάτηση των Αμερικάνικων αρχών.

Οι εταιρίες τέθηκαν σε καθεστώς παρακολούθησης για 5 χρόνια και τους απαιτείται να υλοποιήσουν προγράμματα συμμόρφωσης προς την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Πέρα από το πρόστιμο 1,3 εκ. δολ, οι εταιρίες οφείλουν να καταβάλλουν 200.000$ επιπλέον σε εθνικά περιβαλλοντικά ιδρύματα.

Διαβάστε ακόμα