Πρόστιμο σε πλοίαρχο που διέθετε στο πλοίο του καύσιμο Fuel και όχι Ντίζελ

Οι νορβηγικές αρχές επέβαλαν για πρώτη φορά πρόστιμο σε ναυτιλιακή εταιρεία και στον πλοίαρχο ενός φορτηγού πλοίου επειδή είχαν στο πλοίο καύσιμο βαρύ μαζούτ fuel ενώ αυτό έπλεε στην περιοχή Svalbard.

Ο κυβερνήτης της περιοχής αναφέρει ότι το πλοίο βρέθηκε ότι παραβιάζει τον περιβαλλοντικό νόμο του Svalbard του 2022, ο οποίος επιδιώκει να αποτρέψει τους κινδύνους από διαρροές πετρελαίου στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της Αρκτικής.

Το Svalbard είναι ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου.

Είναι μια από τις βορειότερες κατοικημένες περιοχές του κόσμου, είναι επίσης μια ζώνη προστασίας του περιβάλλοντος που είναι δημοφιλής στους τουρίστες. Ωστόσο, ο νόμος του 2022 δεν αφορούσε τις εκπομπές ρύπων, αλλά επικεντρώθηκε στη δυνατότητα πετρελαιοκηλίδων στη θάλασσα.

Τα πλοία που πλέουν προς το Σβάλμπαρντ επιτρέπεται να έχουν στις δεκανέα καυσίμων τους μόνο πετρέλαιο ντίζελ ή παρόμοιο καύσιμο μικρότερου ιξώδους. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν ή να έχουν καύσιμο HFO (Heavy Fuel Oil) λόγω των κινδύνων μιας ενδεχόμενης διαρροής στη θάλασσα. Ο κανονισμός σημειώνει τους κινδύνους για το περιβάλλον και τις δυσκολίες στον περιορισμό και την ανάκτηση οποιασδήποτε πετρελαιοκηλίδας.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Lars Fause, επιθεωρητές από τη Νορβηγική Ναυτιλιακή υπηρεσία εντόπισαν τα καύσιμα στο φορτηγό πλοίο κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στις 6 Ιουνίου. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 και παρείχε παράταση δύο ετών για τα φορτηγά πλοία που ταξίδευαν από ή προς Longyearbyen και Barentsburg μέχρι το 2024.

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης από τη Νορβηγία ανέφεραν ότι το πλοίο είναι το Arklow Wind (16.800 dwt) που έφτασε από την Πολωνία για να φορτώσει άνθρακα. Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2019 και είναι νηολογημένο στην Ιρλανδία ενώ το διαχειρίζεται η Arklow Shipping.

Ο Κυβερνήτης αναφέρει ότι επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 93.000 δολαρίων στη ναυτιλιακή εταιρεία. Επέβαλε επίσης πρόστιμο στον πλοίαρχο επιπλέον 2.800 δολάρια.

Η ναυτιλιακή εταιρεία δεν αποδέχτηκε το πρόστιμο αλλά συμφώνησε να καταθέσει εγγύηση για το ποσό. Έχει προγραμματιστεί ακρόαση για το περιφερειακό δικαστήριο στις αρχές Οκτωβρίου.

Μετά την παροχή της εγγύησης, οι τοπικές αρχές επέτρεψαν στο φορτηγό πλοίο να αναχωρήσει στις 12 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Svalbard είναι μια περιοχή πλούσια σε ορυκτά και άνθρακα με ιστορία άνω των 100 ετών στις εξορύξεις. Η κρατική εταιρεία άνθρακα δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1910 αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει τις δραστηριότητές της.

Το τελευταίο του ανθρακωρυχείο, το μοναδικό που λειτουργεί στη Νορβηγία, έχει προγραμματιστεί να σταματήσει τη λειτουργία του μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Διαβάστε ακόμα