Πρώτη γυναίκα πρόεδρος της INTERMEPA, η Σεμίραμις Παληού

H HELMEPAστο τιμόνι της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντοςγια τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ωκεανών(INTERMEPA), εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες εθνικές MEPAs παγκοσμίως, σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις για τη ναυτιλία είναι αυξημένες με την πρόσφατα αναθεωρημένη στρατηγική του ΙΜΟ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοίαμε στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Σημαντικό ορόσημο αποτελεί η εκλογή της Σεμίραμις Παληού, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του παγκόσμιου οργανισμού από την ίδρυσή του το 2006.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους/τις Προέδρους και Διευθυντές των CYMEPA (Κύπρος), HELMEPA (Ελλάδα), NAMEPA (Βόρεια Αμερική), NIMEPA (Νιγηρία), PHILMEPA (Φιλιππίνες), TURMEPA (Τουρκία), UKRMEPA (Ουκρανία) και URUMEPA (Ουρουγουάη), παρουσία του κ. Νίκι Παπαδάκη (1ουΠροέδρου της INTERMEPA το 2006) ο οποίος μίλησε για το όραμα των ιδρυτών της Ένωσης και ενθάρρυνε την περαιτέρω ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ των MEPAs, εξέλεξε ομόφωνα την κα Σεμίραμις Παληού (Πρόεδρος HELMEPA) και τον κ. Γιώργο Τσαβλίρη (Πρόεδρος CYMEPA) ως Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της INTERMEPA, αντίστοιχα, για τα επόμενα δύο χρόνια. Ιδιαίτερη συναισθηματική νότα στη συνάντηση έδωσε η παρουσία του.

Μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, οι εθνικές Ενώσεις Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPAs) επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευσηγια την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της θαλάσσιας ρύπανσης, την προώθηση της εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη βιώσιμηαναπτυξη (ESGs – SDGs) και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τη στήριξη της Γαλάζιας Οικονομίας, εστιάζοντας στηνέα γενιά.

Ευχαριστώντας τα μέλη της Επιτροπής για την εμπιστοσύνη τους, ηνέα Πρόεδρος της INTERMEPA, Σεμίραμις Παληού, ανέδειξε τη σημασία της συνέργειας μεταξύ των ναυτιλιακών φορέων και όλων των εταίρων στην αλυσίδα εφοδιασμού για την προώθηση της απανθρακοποίησης και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Επίσης, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή της στον απερχόμενο Πρόεδρο, κ. JoeHughes, για τη σημαντικήσυμβολή του στην προώθηση και εξέλιξητης INTERMEPAκατά τη διάρκεια της θητείας του, τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμα