Προβλέπουν άνοδο της ζήτησης στα τάνκερ

provlepoun-anodo-zhthshs-sta-tanker

Δείτε μοναδικές προσφορές για αεροπορικά εισιτήρια!

Τα κορυφαία στελέχη τριών μεγάλων εταιρειών τάνκερ επισήμαναν το ενδεχόμενο ανοδικής ζήτησης ως αποτέλεσμα της κατρακύλας των τιμών του αργού.

Προσπαθώντας να αντικρούσουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι έχουν δει τις τιμές των μετοχών τάνκερ να πέφτουν μαζί με το πετρέλαιο παρά τους αυξανόμενους ναύλους ανά ημέρα, τα διευθυντικά στελέχη της DHT Holdings, Euronav και Tsakos Energy Navigation (TEN), κατέδειξαν τις θετικές ενδείξεις για τον πετρελαϊκό τομέα της ναυτιλίας εντός της τρέχουσας αναταραχή στις αγορές πετρελαίου.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι η έλλειψη ζήτησης. Είναι το αντίθετο. Βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη ζήτηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ Νικόλας Τσάκος, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της εταιρείας τάνκερ Intertanko, κατά τη διάρκεια ενός ιντερνετικού σεμιναρίου που διοργάνωσε η επενδυτική εταιρεία Capital Link.

Ανέφερε ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε “μεσοπρόθεσμα θετικό κύκλο”.

Τα σχόλια από τα τρία στελέχη αφορούσαν τις προσπάθειες του τομέα των τάνκερ να αντιμετωπίσει μια συνεχιζόμενη αποσύνδεση μεταξύ των φαινομενικά υγιών ρυθμών και των χαμηλών επιδόσεων των τιμών των μετοχών – μια τάση που ορισμένοι αναλυτές έχουν χρεώσει σε επενδυτές που εσφαλμένα αναμένουν μία συσχέτιση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου και τις προοπτικές του τομέα των τάνκερ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί καθώς η Σαουδική Αραβία και οι αδελφές χώρες στον ΟΠΕΚ συνεχίζουν να σπρώχνουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά, παρά τις προβλέψεις για υποχώρηση της ζήτησης πετρελαίου.

Αλλά ο συν-διευθύνων σύμβουλος της DHT Svein Moxnes Harfjeld δηλώνει ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου στην πραγματικότητα χρησιμεύουν για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, που είναι θετικό για τον τομέα των τάνκερ. Θα μπορούσε να οδηγήσει τους εμπόρους να αγοράζουν περισσότερο αργό, και θεωρεί ότι η Κίνα αναμένεται να αναλάβει δράσεις.

«Παγκόσμιο αγαθό»

«Το πετρέλαιο είναι ένα πραγματικό παγκόσμιο αγαθό, και οι διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν συνήθως τη συμπεριφορά των ανθρώπων μάλλον γρήγορα», είπε. “Η Κίνα συγκεκριμένα τείνει να ενεργεί ευκαιριακά όταν οι τιμές βασικών προϊόντων πέφτουν.”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euronav Paddy Rogers είπε ότι η αγορά δεξαμενόπλοιων έχει υποφέρει κατά τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια καταστροφής της ζήτησης πετρελαίου. «Όταν βλέπεις την τιμή του πετρελαίου να πέφτει, αυτό είναι το τέλος αυτής της καταστροφής της ζήτησης», είπε, σημειώνοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου ήταν σε θετικό επίπεδο ούτως ή άλλως, καθώς οι τιμές έπεφταν. «Αυτό δεν είναι μια πτώση των τιμών λόγω της απώλειας της ζήτησης. Πιστεύουμε ότι η καταστροφή της ζήτησης που έχουμε δει κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ή πέντε χρόνων θα αντιστραφεί.»

Δήλωσε ότι τα πρώτα σημάδια της αντιστροφής θα έρθουν όταν οι κινέζοι έμποροι προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές για να διασφαλίσουν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου θα έχει σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει να αυξάνεται.

Διαβάστε ακόμα