Ψήφισμα Α΄ ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης ΠΕΝΕΝ

psifisma_genikis_suneleusis_penen_

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 31/3/2014 στον Πειραιά η Α΄ ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ.

Η Γ.Σ χαιρετίζει τον αγώνα των Ναυτεργατών που βρίσκεται σε εξέλιξη και δηλώνει την θέληση του κλάδου να συνεχίσει τους αγώνες ενάντια στην καταστροφική κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική.

Στην Συνέλευση ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εκ μέρους του Δ.Σ της Ένωσης παρουσίασε αναλυτική εισήγηση εκθέτοντας στα μέλη του ιστορικού μας Σωματείου τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν τα μέλη της ΠΕΝΕΝ τα οποία με την σειρά τους διατύπωσαν μια σειρά σκέψεις, απόψεις, παρατηρήσεις, προβληματισμούς και προτάσεις που αφορούσαν την καλύτερη οργάνωση, παρέμβαση και δράση της ΠΕΝΕΝ στις σημερινές συνθήκες και την εξασφάλιση της πιο πλατιάς ενότητας, συσπείρωσης και την ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου και όλου του Ναυτεργατικού κόσμου.

Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων το σώμα κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα:

Η ΠΕΝΕΝ και όλος ο κλάδος καταδικάζουν την αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική η οποία πιστή στις εντολές των τοκογλύφων δανειστών (ΔΝΤ – Ε.Ε – ΕΚΤ) και του μεγάλου κεφαλαίου συντρίβει και διαλύει τα εργασιακά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατακτήσεις μας.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη επίθεση αποθεμελίωσης, υπονόμευσης και διάλυσης όλου του εργατικού δίκαιου που κατοχυρώθηκε με αγώνες θυσίες δεκαετιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η πολιτική αυτή έχει εκτινάξει την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και η χώρα μας διεκδικεί την θλιβερή πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη την δουλειά τους από την απελευθέρωση των απολύσεων και από τα καθημερινά λουκέτα στις μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που επίσης βιώνουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες μειώσεις και περικοπές και η πλειοψηφία των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι εργασιακές σχέσεις έχουν αποδιοργανωθεί και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση – εκ περιτροπής δουλειά – συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ) γίνονται κυρίαρχο μοντέλο εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η εθνική ΣΣΕ, οι κλαδικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός και μια σειρά δικαιώματα που ήταν κατοχυρωμένα σε αυτές έχουν καταργηθεί.
Οι συντάξεις, οι επικουρικές, οι εφ’ άπαξ παροχές έχουν δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, ενώ η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ και καθημερινά βουλιάζουν στα χρέη και στην οικονομική ασφυξία κάτω από το βάρος της εκρηκτικής ανεργίας των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων και της αντιλαϊκής και μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι Δημόσιες επιχειρήσεις, ο δημόσιος πλούτος και η δημόσια γη έχουν βγει στο σφυρί και ξεπουλιούνται έναντι πινακίου φακής για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού αλλά και την αποπληρωμή των δανειστών.

Η δημόσια υγεία, η δημόσια εκπαίδευση και η κοινωνική πρόνοια στενάζουν κάτω από το βάρος των μειώσεων των κοινωνικών δαπανών, των περικοπών και των απολύσεων που έχουν γίνει σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς.

Η χώρα μας και η κοινωνία οδηγούνται σε μαζική φτωχοποίηση, η οικονομία καταρρέει, τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και η υποταγμένη στην τρόικα και στο μεγάλο κεφάλαιο κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο όπως φάνηκε και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Βουλή στις 30/3/2014.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η ταξική αντίθεση εφοπλιστικού κεφαλαίου και Ναυτεργασίας στον χώρο της Ναυτιλίας σήμερα περισσότερο από ποτέ όχι μόνο είναι αισθητή αλλά και γίνεται καλύτερα κατανοητή, Από την μια πλευρά υπάρχει ο συσσωρευμένος πλούτος, τα ιλιγγιώδη κέρδη, η συνεχής επέκταση των Ναυτιλιακών εφοπλιστικών επιχειρήσεων και από την άλλη χιλιάδες Ναυτεργάτες στην ανεργία, στην φτώχεια και την ανασφάλεια. Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί τόσο από τις μειώσεις που έχουν παράνομα επιβάλει οι ναυτιλιακές εταιρίες όσο και από το βάρος της δυσβάστακτης φορομπηκτικής πολιτικής των χαρατσιών, των επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία κ.λπ.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά το δόγμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εφοπλιστών, διευρύνουν τα προνόμια προς τον εφοπλισμό, επιλέγουν την εθελοντική συνεισφορά για την φορολόγηση των εφοπλιστών, την υποχρεωτική για τους Ναυτεργάτες. Ακόμη και αυτή η αύξηση που επιβλήθηκε είναι αστεία αφού μόνο το 2013 οι εφοπλιστές επένδυσαν ένα μέρος του πλούτου τους για την αγορά νέων πλοίων το ύψος των οποίων άγγιξε τα 13 δις δολλάρια!!!.

Με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου που είναι ο επίλογος του δεύτερου μνημονίου και ο πρόλογος του τρίτου μνημονίου, η κυβερνητική πλειοψηφία έδωσε την χαριστική βολή στον θεσμό των ΣΣΕ για τους Ναυτεργάτες καταργώντας με συνοπτικές διαδικασίες μια κατάκτηση 70 ετών που κερδήθηκε με αγώνες, θυσίες και το αίμα του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Το έγκλημα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί με την διάταξη για τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στο νομοσχέδιο για τα τουριστικά σκάφη που ψηφίζεται στις 2/4/2014.
Η ΠΕΝΕΝ, ο ιστορικός μας κλάδος και ο Ναυτεργατικός μας κόσμος δεν πρόκειται να αποδεχτούν, να νομιμοποιήσουν αυτά τα άθλια μέτρα που παίρνουν τα πολιτικά ανδρείκελα του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών.
Με όλες τις δυνάμεις θα οργανώσουμε την πάλη των ναυτεργατών, θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτή την αντεργατική καταστροφική πολιτική.

ΠΑΛΑΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

· Κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων με παράλληλη διαγραφή του χρέους που μετατρέπει την χώρα μας σε μόνιμη αποικία των τοκογλύφων δανειστών και καταδικάζει τον λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

· Επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των Ναυτεργατών στην προ μνημονίων περίοδο σε όλους τους τομείς, την κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τις ΣΣΕ, το εργατικό δίκαιο, κατάργηση όλων των φορομπηχτικών ρυθμίσεων σε βάρος των εργαζομένων και των Ναυτεργατών, των χαρατσιών, του φόρου αλληλεγγύης αλλά και των ανατροπών που έχουν επέλθει στην περίοδο των μνημονίων, στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια όπως είναι η μείωση των επιδομάτων ανεργίας κ.λπ.

· Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων που έχουν στρατηγική θέση για την ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας όπως είναι : τα λιμάνια, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κ.λπ. Θα στηρίξουμε, θα πλαισιώσουμε και θα συμμετέχουμε στον αγώνα των εργαζομένων και όλων των φορέων που αντιτάσσονται στην ιδιωτικοποίηση.

· Παλεύουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας, την απορρόφηση όλων των ανέργων, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τις θέσεις εργασίας των ανέργων στην ελληνική ναυτιλία. Η θέση μας αυτή αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, την ποντοπόρο ναυτιλία, την κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία, την ακτοπλοΐα κ.λπ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία των ανέργων, την εξασφάλιση ασφαλιστικής και υγειονομικής περίθαλψης, για την ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, την επιμήκυνση του χρόνου επιδοματικής τους στήριξης, την κατάργηση των προϋποθέσεων που λειτουργούν στην πράξη απαγορευτικά στο να λάβουν το ελάχιστο επίδομα ανεργίας η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων.

· Επαναφορά του Οίκου Ναύτη ως αποκλειστικού φορέα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ναυτεργατών, των Συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Κατάργηση όλων των περικοπών που έγιναν στα πλαίσια των μνημονίων για τις συντάξεις και το επικουρικό ταμείο των απομάχων της θάλασσας.

· Παλεύουμε για την ανανέωση και υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ που θα παίρνουν υπόψη τις δραματικές απώλειες που είχε το εισόδημα των Ναυτεργατών από τις μειώσεις των μισθών, την αύξηση της φορολογίας τους, τον καταιγισμό που δέχθηκε το βιοτικό τους επίπεδο από τα χαράτσια και μια σειρά ακόμη μέτρα που έχει λάβει η αντιλαϊκή και αντεργατική κυβέρνηση.

· Απαιτούμε την τροποποίηση του όρου 8 του άρθρου 13 των εγκριτικών πράξεων του νόμου 2687/53 για την κατάργηση όλων των μειωμένων συνθέσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία και κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ελληνικών πλοίων από έλληνες Ναυτεργάτες, κατάργηση του νόμου 4150/2013, των διμερών συμβάσεων για την πρόσληψη χαμηλόμισθων αλλοδαπών.

· Κατάργηση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μεταξύ των άλλων καταργείται ο θεσμός της κλαδικής Ναυτεργατικής ΣΣΕ και μεθοδεύεται η δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων και επιχειρησιακών συμβάσεων τουλάχιστον έως το 2017.

· Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα τουριστικά σκάφη με το οποίο καταργείται το καμποτάζ, αποδεκατίζονται οι έλληνες Ναυτεργάτες από αυτή την κατηγορία πλοίων, υπονομεύεται το απεργιακό μας δικαίωμα μέσω του απεργοσπαστικού πλοίου και παρέχονται νέα προνόμια στους εφοπλιστές.

Τέλος η Γ.Σ της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε ομόφωνα τον αποκλεισμό της Ένωσής μας από τους διορισμούς των ΝΠΔΔ (ΝΑΤ – Οίκο Ναύτη – Ταμεία Πρόνοιας κ.λπ) και απαίτησε την ανάκληση των παράνομων Υπουργικών αποφάσεων που αποκλείουν το ιστορικό μας Σωματείο το οποίο είναι το μαζικότερο και αντιπροσωπευτικότερο στον χώρο των κατωτέρων πληρωμάτων.

Με εντολή της Γενικής Συνέλευσης το παρόν ψήφισμα με ευθύνη του Προεδρείου της ΠΕΝΕΝ να επιδοθεί:

Πρόεδρο Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Πρόεδρο κυβέρνησης κ. Αντώνη Σαμαρά
Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Πολιτικά Κόμματα
Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κων/νο Χατζηδάκη
Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
Βουλευτές Α΄ και Β΄ περιφέρειας Πειραιά
Υπεύθυνους πολιτικών κομμάτων στο τμήμα Ναυτιλίας
ΓΣΕΕ – Ε.Κ.Πειραιά – ΠΝΟ – Ναυτεργατικά Σωματεία
Οργανώσεις Συνταξιούχων Ναυτεργατών
Πρωτοβάθμια Σωματεία δύναμης Ε.Κ.Πειραιά
Ημερήσιο Τύπο και λοιπά ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος                                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος                                                                Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος

Διαβάστε ακόμα