Πυραυλική επίθεση δέχτηκε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο της Star Bulk στην Ερυθρά Θάλασσα

Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «STAR IRIS» βρέθηκε στο στόχαστρο των ανταρτών Χούτι οι οποίοι το χτύπησαν με δύο πυραύλους κατά τη διέλευση του από τα επικίνδυνα νερά της Ερυθράς Θάλασσας.

Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στις 12 Φεβρουαρίου, όταν το πλοίο βρισκόταν εν πλω στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Υεμένης και διέσχιζε το στενό Bab al Mandab.

Το πλοίο είναι ένα ελληνόκτητο bulker τύπου panamax 20 ετών που ανήκει στην εταιρεία Star Bulk.

Τα δεδομένα του AIS δείχνουν ότι το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Vila do Conde στη Βραζιλία στις 12 Ιανουαρίου με προορισμό προς το λιμάνι Bandar Imam Khomeini, του Ιράν.

Ο σύμβουλος ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι το σκάφος όντως χτυπήθηκε και υπέστη ζημιά στη δεξιά πλευρά του. Το UKMTO επιβεβαίωσε την επίθεση και ανέφερε ότι το πλήρωμα ήταν ασφαλές και το πλοίο κατευθύνθηκε στο επόμενο προγραμματισμένο λιμάνι του.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι, Γιαχία Σαρί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις στο STAR IRIS. Οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στοχεύουν πλοία από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους σε ένδειξη Αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους και τη Γάζα στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο λόγος για τη στόχευση εικάζεται ότι είναι το γεγονός ότι ο η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο NASDAQ με έδρα τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα