Σε 13 χρόνια μειώθηκε η ποινή καπετάνιου ο οποίος έδωσε εντολή για να σκοτωθούν 4 πειρατές!

Την Πέμπτη, το τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Kaohsiung της Ταιβάν μείωσε την ποινή φυλάκισης ενός Κινέζου υπηκόου σε 13 χρόνια από τα 26 χρόνια που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, επειδή διέταξε τη δολοφονία ύποπτων πειρατών ως πλοίαρχος ενός πλοίου με έδρα την Ταϊβάν το 2012.

Ο Wang Fengyu συνελήφθη στις 22 Αυγούστου 2020, αφού το πλοίο με σημαία Σεϋχελλών Indian Star ελλιμενίστηκε στο λιμάνι του Kaohsiung. Ήταν ο καπετάνιος αυτού του πλοίου.

Οι εισαγγελείς του Kaohsiung, φέρεται να κατηγόρησαν τον Wang για παραβάσεις του Νόμου περι όπλων, πυρομαχικών, μαχαιριών και την ανθρωποκτονία τεσσάρων ανδρών που υπήρχαν υποψίες ότι ήταν πειρατές.

Τον Ιανουάριο του 2022, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Kaohsiung έκρινε τον Wang ένοχο για τος κατηγορίες και τον καταδίκασε σε 26 χρόνια φυλάκισης.

Ο Wang άσκησε έφεση στην υπόθεση, αλλά τον Μάιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή. Κατέθεσε άλλη μια έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο επισημαίνοντας κάποιες διάφορες στα αποδεικτικά στοιχεία, και διατάχθηκε να επανεξεταστεί η υπόθεση τον Αύγουστο του 2022.

Την Πέμπτη όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο Wang είχε διατάξει να σκοτωθεί ένας ύποπτος πειρατής, και όχι τέσσερις, και αυτό μείωσε την ποινή σε 13 χρόνια.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι εξέτασε στην απόφασή του τα ζητήματα ασφαλείας που σχετίζονταν με αυτό το περιστατικό στη θάλασσα.

Το χρονικό του περιστατικού

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, στο νηολογημένο στο Kaohsiung πλοίο Ping Shin No. 101, καθώς έπλεε ανοιχτά της Σομαλίας, στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Wang ήταν πλοίαρχος του πλοίου Ping Shin, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Το πλοίο βρισκόταν σχεδόν 595 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μογκαντίσου όταν, μαζί με το Chun I No. 217 και δύο άλλα αλιευτικά σκάφη, δέχτηκαν τα πυρά από ένα σκάφος στο οποίο βρισκόντουσαν τέσσερις ύποπτοι πειρατές.

Το επιτιθέμενο σκάφος συγκρούστηκε με ένα από τα αλιευτικά και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα τα μέλη του πληρώματος του να βρεθούν στο νερό. Ο Wang τότε έδωσε εντολή σε δύο μέλη του πληρώματος του από το Πακιστάν να πυροβολήσουν τους άνδρες που βρισκόντουσαν στο νερό.

Το 2014, περίπου δύο χρόνια αργότερα, αυτές οι δολοφονίες έγιναν γνωστές όταν ένα βίντεο διάρκειας 10 λεπτών με τους πυροβολισμούς κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο όταν ένας ανώνυμος χρήστης το ανέβασε στο YouTube.

Στο βίντεο, ένας άνδρας που θεωρείται ο καπετάνιος του πλοίου ακούγεται να δίνει εντολές στα Μανδαρινικά από ένα μεγάφωνο στο πλήρωμα. Περίπου 40 σφαίρες εκτοξεύθηκαν προς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο νερό.

Οι τέσσερις άνδρες στο νερό πυροβολήθηκαν ο ένας μετά τον άλλον. Το βίντεο καταγράφει πώς το νερό έγινε κόκκινο. Δεν υπάρχουν εικόνες από αυτούς που πυροβολούσαν.

Παρόλο που ο Wang είναι από την Κίνα και το έγκλημα έλαβε χώρα στον Ινδικό Ωκεανό, οι εισαγγελείς μπόρεσαν να του προσάψουν τις κατηγορίες στην Ταϊβάν, καθώς οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα σε πλοίο με σημαία της Ταϊβάν.

Διαβάστε ακόμα