Σε έξαρση οι ληστείες σε πλοία στα στενά της Σιγκαπούρης

Το ReCAAP, η Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά πλοίων στην Ασία, υπογραμμίζει και πάλι την αύξηση των περιστατικών θαλάσσιας ληστείας στα στενά της Σιγκαπούρης.

Αρκετά από τα διεθνή προγράμματα παρακολούθησης και αναφοράς για τη θαλάσσια πειρατεία και τα εγκλήματα κατά της ναυτιλιακής βιομηχανίας, έχουν επισημάνει τη συνολική μείωση της πειρατείας ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή γύρω από τα στενά της Σιγκαπούρης.

Το ReCAAP υπογραμμίζει και πάλι ότι οι πολυσύχναστες θαλάσσιες λωρίδες συνεχίζουν να βιώνουν αυξημένα επίπεδα εγκλημάτων, κυρίως ληστείες που κλέβουν εξοπλισμό, ανταλλακτικά ή σκραπ, συχνά από πλοία που βρίσκονται εν πλω. Δύο νέα περιστατικά αναφέρθηκαν στο ReCAAP σε διάστημα 30 λεπτών στις 21 Νοεμβρίου, στη θαλάσσια λωρίδα με πορεία προς τα δυτικά του Traffic Separation Scheme κοντά στη Σιγκαπούρη.

Και στα δύο αυτά περιστατικά, μεγάλος αριθμός ανθρώπων, εννέα άνδρες στο ένα και 14 άνδρες στο άλλο, επιβιβάστηκαν σε φορτηγίδες που ρυμουλκούνται. Έκλεψαν παλιοσίδερα και διέφυγαν.

Το ReCAAP σημειώνει την ομοιότητα των περιστατικών, ενώ λέει ότι είναι αβέβαιο εάν ήταν η ίδια ομάδα και στις δύο περιπτώσεις.

Υπήρξε μια παρόμοια ληστεία στις 9 Νοεμβρίου. Ένας δράστης επιβιβάστηκε στη φορτηγίδα και έκλεψε ένα σχοινί πρόσδεσης καθώς δεν υπήρχε φορτίο στην φορτηγίδα. Δέκα μέρες αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου, το πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ανέφερε ότι είχε δει πέντε δράστες στο μηχανοστάσιο ενώ βρίσκονταν εν πλω.

Οι πειρατές πιστεύεται ότι τράπηκαν σε φυγή όταν τους είδαν. Η έρευνα στο πλοίο δεν κατάφερε να εντοπίσει τα άτομα ενώ το πλήρωμα ανέφερε ότι δεν είχε κλαπεί τίποτα.

Ενώ σημειώνουν ότι αυτά εξακολουθούν να είναι εγκλήματα χαμηλού επιπέδου όπου οι ληστές σπάνια φέρουν όπλα και τρέπονται σε φυγή όταν τους δούνε, οι αρχές εξακολουθούν να επισημαίνουν την ισχυρή αύξηση του αριθμού των περιστατικών το 2022.

«Το ReCAAP ISC ανησυχεί για την αύξηση των περιστατικών στα στενά της Σιγκαπούρης», γράφουν στη νέα τους ειδοποίηση. «Το ReCAAP ISC προτρέπει τα παράκτια κράτη να αυξήσουν τις περιπολίες και την επιβολή του νόμου στις αντίστοιχες χωρικές περιοχές και στα θαλάσσια ύδατα τους τους», ενώ προειδοποιούν επίσης τα πλοία να είναι σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση.

Με τέσσερα επιπλέον περιστατικά μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο, το ReCAAP αναφέρει ότι τα Στενά της Σιγκαπούρης αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των αναφορών πειρατείας και ληστείας στην Ασία για το 2022.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει συνολικά 48 αναφορές το 2022 στο στενό με συνολικά 72 αναφορές στην Ασία φέτος.

Στο τέλος των πρώτων 10 μηνών του έτους, υπήρχαν συνολικά 68 περιστατικά στην Ασία, σε σύγκριση με τα 64 το 2021. Ωστόσο, τα περιστατικά στην περιοχή της Σιγκαπούρης αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο με 44 αναφορές σε 10 μήνες έναντι 36 το 2021.

Η αύξηση σημειώθηκε παρά τις αυξημένες δραστηριότητες των τοπικών αρχών. Η Ινδονησία ανέφερε στις αρχές Νοεμβρίου ότι είχε συλλάβει επτά άνδρες που πιστεύει ότι στόχευαν τα πλοία στα στενά της Σιγκαπούρης.

Διαβάστε ακόμα